Tips på chips du kan göra (bättre) själv

Upplever du ett konstant sötsug? Längtar du ofta efter något att sätta tänderna i eller önskar variation till helgens kvällssnacks? Istället för godis eller försök till behärskning finns det gott om nyttiga och goda alternativ som du själv kan laga.

Fruktchips: mango, päron, äpple eller ananas

Här samlas flertalet frukter för enkelhetens skull då tillagningen är densamma. Givetvis går det bra med andra frukter också. Börja med att skiva frukten tunt. För att äppel- och päronskivorna inte ska bli bruna ska du stryka dem med citron. Placera frukterna på ett bakplåtspapper på en plåt (helst var frukt för sig) och strö över ett tunt lager florsocker. Om du önskar frasiga chips ska du först ställa plåten i frysen i en timme och sedan låta dem torka i ugnen på 100°C varmluft tills de är frasiga. Låt ugnsluckan stå öppen en stund för att få ut fukten, innan du tar ut och låter fruktchipsen svalna.

Rotfruktschips (Morot, rödbeta, kålrot, palsternacka)

Dessa morotschips är goda att äta precis som de är, utan tillbehör eller krusiduller. Men de passar även med dipp, som topping på en sallad och till olika maträtter. Ungefär 150 gram (2-3 morötter) tunt skivad morot fyller en ugnsplåt. Sätt ugnen på 130°C varmluft och tvätta morötterna noga innan du skär dem i tunna skivor med en grönsaksskalare. Olja därefter in skivorna. Lägg dem sedan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt dem tillagas i ugnen omkring 30-60 minuter. 

Grönkålschips

Tack vare dess höga innehållet av fibrer, vitaminer och mineraler räknas grönkål som “superfood”. Kan det börja bättre? Precis som vid tidigare recept ska du här sätta ugnen på 130°C varmluft. Med en förpackning grönkål, innehållandes omkring 200 gram, får du gott om grönkålschips. 

Plocka bort bladen, skölj dem kallt och torka därefter med kökshandduk eller salladsslunga. Massera försiktigt med matolja och strö på lite salt innan du placerar en plåt med bakplåtspapper och grönkålen i ugnen. Efter 15-20 minuter är kålbladen är spröda men fortfarande gröna. Smaksätt gärna med lite parmesan eller olika kryddor.

Du kan göra chips av det allra mesta, möjligheterna är oändliga. Testa dig fram för att hitta din favorit!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.