3 bästa Pet nat på Systembolaget… Pet nat? Precis!

Pétillant Naturel, eller Pet nat som den ömsint kallas, har exploderat som en het trend bland Sveriges vinkonsumenter. Men vad är det som gör denna naturliga vintyp så trendig och eftertraktad? Vinliv förklarar varför och tipsar om 3 ruggigt bra.

Pet nat är känt för sin naturliga tillverkningsprocess. Detta vittnar om en längtan bland konsumenter efter autentiska produkter. Eller?

Istället för att följa den strikta metoden för traditionell mousserande vinproduktion, avslutas Pet nat genom att flaskan försluts medan vinet fortfarande jäser. Detta skapar en spontan bubblighet och ger varje flaska sitt unika uttryck.

Mångfald i centrum

Pet nat är inte bundet till en specifik druva eller region. Producenter har omfamnat mångfalden genom att skapa det lätt bubbliga vinet av en rad olika druvor. Här är metoden i centrum, inte druvan.

Denna kreativa frihet har gett konsumenter en uppsjö av smaker att utforska, vilket har gjort det till en spännande kategori för vinälskare.

Naturlig charm

Pet nat passar väl in i den växande efterfrågan på ekologiskt och hållbart producerade viner och har därför blivit lite av en vinrevolution som speglar dagens vinentusiasters längtan efter äkthet, smakmångfald och en avslappnad inställning till vin.

Med sin naturliga charm och spännande smaker ser det ut som att Pet nat kommer fortsätta vara en trendig favorit på vinlistor och i vinkällare runt om i världen. Och band Sveriges vinkonsumenter.

Vinliv tipsar!

Sébastien Brunet Le Naturel Pet Nat, 2021

Från franska Loire och det med besked. Här har vi ett mycket spännande vin med inslag av mandel, clementin, gula plommon, zest, citrusfrukter, vit persika och påtaglig mineralisk karaktär.

Perfekt som aperitif och till pimentos de padrón med flingsalt och citron.


Nr 93267 • 201:-

AUS Pét-Nat Rosé, 2022

Kul rosé med mjuka bubblor från nordöstra Spanien och Alta Alella. Vinet har en mycket fin balans, inslag av både röda bär, kryddor, passionsfrukt, granatäpplen, plommon, vattenmelon och en släng av nyplockade jordgubbar.

Perfekt till nyskurren pata negra i tunna skivor som serveras på surdegsbröd och olivolja.

Nr 93417 • 171:-

Peter & Paul Pet Nat, 2022

Österrikiskt mysbubbel i egenartad, intressant stil. Inslag av zest, svensk sommaräng, krusbär, fläder, honung, rabarer, torrt med blommiga toner, ljust bröd, friskt i stilen och en medellång, ytterst balanserad eftersmak.

Perfekt till en grillad torsk som serveras med en sallad med asiatiska influenser.

Nr 55598 • 201:-

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.