Nylanseringarna är i full gång på Systembolaget. Det rasar in vin, både bra, riktigt bra viner och mindre bra. Vinliv tipsar om fem ruskigt intressanta viner som ingen vinälskare får missa.
SP68 Rosso Arianna Occhipinti 2020
nr 95559 • 199 kr
Spännande rött vin från Sicilien med fin fruktig ton, inslag av kryddor, tapenade, mörka körsbär i sällsamt komplex stil med relativt lång eftersmak. På de lokala druvorna Frappato och Nero d’Avola.
Perfekt till en druvorna rejäl köttbit som serveras med en mustig rotfruktsgratäng med lätt yoghurtbaserad sås till.
Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2020
nr 92931 • 289 kr
Närmast klassisk Riesling från tyska Rheingau i elegant stil där vi hittar både lime, apelsinfrukter, blommor, markerad mineralisk karaktär och massor av ursprungstypiskhet när den är som bäst.
Perfekt till en ångkokt torsk som serveras med kokt potatis, dill och en citrusbaserad, örtig sås som hälls över fisk och tillbehör.
Maeli Dili
nr 93121 • 149 kr
Egenartat bubbel från Veneto i Italien känt för sin prosecco, men detta bubbel är verkligen dess raka motsats. Massor av blommig karaktär, frukt i syrlig stil, viss matbitter läcker ton, okonventionellt och säreget. På udda druvan Moscato Giallo.
Perfekt till asiatisk vegorätt med glasnudlar, med intensiv kryddning, gärna både fisksås, koriander, ingefära och citrongräs.
The Grapesmith Mediterraneo Simonsig 2018
nr 78765 • 199 kr
Vitt från Sydafrika på en salig druvblandning: främst Roussanne som sedan kompletteras med Marsanne, Grenache Blanc, Clairette Blanc och Verdelho i ett synnerligen välkomponerat vin med både honung, brödiga toner och fint balanserad syra.
Perfekt till en mustig fiskgryta med massor av både saffran, örter, vitlök och en skvätt vitt vin för bryggans skull.
Delamotte Blanc de Blancs Brut 2014
nr 94444 • 699 kr
Sprakande årgångschampagne från klassiska huset Delamotte med mognadstoner som balanseras av fruktsyra, äpple, tropiska frukter, citrus, mineraliska inslag och en hustypisk ton.
Perfekt till smörstekta pilgrimsmusslor på smörstekt surdegsbröd som toppas med svart kaviar.