Utseende, doft, smak och sammanfattning. Det är vad du behöver tänka på när du provar vin. Det viktigaste är att dofta, hitta rätt, identifiera. Blir du bra på det, blir du en riktigt duktig vinprovare. Vinliv guidar.
Att använda sitt doftsinne när man provar vin är en viktig del av upplevelsen, eftersom mycket av vinets smak kommer från vinets arom. Genom att träna och fokusera på dofterna kan du upptäcka nyanser och få en djupare förståelse för vinets komplexitet.
Men hur gör du? Och är det så svårt som det verkar? Nej! Det behöver det inte alls. Vinliv ger några enkla tips på hur du blir bättre. Och som vanligt handlar det mest om övning, övning och övning.
1. Rent och doftfritt glas
Ett rent glas utan tvålrester eller parfym är viktigt för att inte påverka vinets doft. Glasets form spelar också roll – ett glas som smalnar av en smula mot toppen hjälper till att koncentrera aromerna och gör det lättare att fånga upp doftnoterna.
2. Snurra glaset för aromerna
Innan du luktar, snurra vinet försiktigt i glaset för att frigöra aromerna. Genom att röra om ytan hjälper du till att frigöra flyktiga ämnen, vilket gör det lättare att uppfatta vinets doftprofil. När du snurrar vinet kommer mer komplexa aromer fram, och du kan ofta upptäcka flera lager av dofter.
Dessutom täcker du glasets innerväggar och ju större vinyta, desto mer arom.
3. Lukta först på avstånd, sedan närmare
Börja med att försiktigt dofta på vinet på lite avstånd från glaset och sedan närma dig. Detta kan hjälpa dig att först fånga de övergripande, framträdande aromerna innan du börjar leta efter mer subtila dofter.
Ta små, korta sniffar, men inte för många, istället för en lång och djup, vilket låter hjärnan uppfatta flera nyanser.
4. Identifiera huvudkategorier av dofter
När du börjar analysera doften, försök att dela upp den i huvudkategorier, till exempel frukt, blommor, örter, jord och trä. Vita viner kan ofta ha toner av citrus, äpple eller tropisk frukt, medan röda viner kan ha aromer av bär, plommon eller kryddor.
Många viner, särskilt de som lagrats på ekfat, har också toner av vanilj, tobak, cederträ och kaffe.
5. Notera komplexiteten
Vin kan ha flera lager av dofter, där vissa aromer framträder först medan andra kommer fram senare. Ett komplext vin förändras ofta efter några minuter i glaset, vilket gör att nya dofter kan upptäckas med tiden.
Att låta vinet andas en stund kan därför vara bra för att identifiera hela dess spektrum av aromer.
6. Träna ditt doftsinne
Att lära sig känna igen olika dofter är en träningssak. Ju mer du utsätter dig för olika aromer i din omgivning, desto bättre blir du på att känna igen dem i vin. Prova att lukta på färska örter, kryddor, frukter och blommor, och försök minnas dem för framtida referens.
Det är precis som med all träning, ju mer du tränar, desto starkare blir du.
7. Jämför med andra viner
Vinprovning är subjektivt. Men att prova tillsammans med andra kan hjälpa dig att upptäcka dofter du kanske annars missar. Ibland kan ett doftord från någon annan hjälpa till att sätta ord på vad du själv upplever.
Genom att öva upp din doftförmåga och följa dessa steg kan du skapa en starkare koppling till vinets nyanser och komplexitet.
8. Sammanfatta dina intryck
När du har provat vinet, tittat, doftat och smakat, är det kul att sammanfatta dina intryck. Och kanske försöka dig på slutledningar som varifrån det kommer, vilken druva är det gjort på och vilken årgång har vinet.
Men det roligaste är att veta vad man ska ha det till: mat, ge bort, lagra eller ha i matlagningen. Och där är det alltid du som bestämmer.
Vinliv tipsar: 3 kul viner att prova mot varandra!
Prova dessa tre viner mot varandra, för att känna skillnaden mellan druva. Observera att det är Systembolagets smakbedömning men Vinlivs mattips.
Atlantico Sur Cabernet Franc, 2023
Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av björnbär, viol, svarta vinbär, sötlakrits, blåbär och färska örter.
Perfekt till grillad lammkotlett med pressad potatis och tzatziki.
Nr 92066 • 169:-
Till SYSTEMBOLAGETKleine Zalze Vintner’s Choice Cabernet Sauvignon, 2021
Nyanserad, fruktig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe, ceder, mynta, mörk choklad, tobak och vanilj.
Perfekt till en riktigt smakrik högrevsburgare med pommes på sötpotatis.
Nr 90519 • 199:-
Till SYSTEMBOLAGETG.D. Vajra Dolcetto d’Alba Coste & Fossati, 2022
Nyanserad, fruktig smak med inslag av mörka körsbär, salvia, blåbär, lavendel, lagerblad och skogshallon.
Perfekt till mustig pasta på oxfilé, tryffel och färskriven parmesan.
Nr 95306 • 209:-
Till SYSTEMBOLAGET