Nu börjar glöggsäsongen – på riktigt!

Glögg är Sveriges bidrag till dryckesvärlden. Gott eller inte, det spelar ingen roll. För nu börjar vi dricka glögg så det doftar i hela samhällen. Men vad är glögg – egentligen. Vinliv går till botten med den eviga frågan.

Glöggens historia går tillbaka till medeltiden då kryddat vin var populärt i Europa. Kryddorna hjälpte till att dölja smaken av vin som ibland var av tveksam kvalitet, och drycken blev uppskattad för sina värmande och stärkande egenskaper.

Under 1800-talet började glögg bli en självklar del av det svenska julfirandet, ofta serverad med mandel och russin.

Julens självklara dryck

Glögg är en klassisk varm dryck som förknippas med vintern och julfirandet, särskilt i Sverige och andra nordiska länder. Ursprungligen är glögg en typ av kryddat vin, som traditionellt serveras varmt under de kalla månaderna.

Drycken kan göras på rött eller vitt vin, men det finns också alkoholfria varianter som görs på saft eller andra fruktdrycker.

Perfekt till pepparkakor

Den klassiska glöggen smaksätts med en mängd olika kryddor som kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och pomeransskal. Dessa kryddor ger drycken sin karakteristiska varma och kryddiga smak.

Glögg serveras vanligtvis varmt och gärna tillsammans med tillbehör som pepparkakor eller lussekatter, vilket bidrar till dess traditionella status under advent och jul.

Glögg blandad med gin

Idag finns det många olika varianter av glögg, från traditionella röda sorter till moderna smaksättningar som choklad, hallon, eller lakrits. Eller med sprit som gin eller calvados.

Dess popularitet sprider sig också internationellt, och på många platser kan vi idag hitta olika versioner av varm, kryddad vin- eller fruktdryck som påminner om den svenska glöggen.

Vinliv tipsar!

Tegnér & Son Torr Ekologisk Vinglögg

Mycket generisk och härlig glögg som har det man önskar med en glögg: kryddiga toner, kardemumma, pepparkaka, markerad sötma med apelsinskal och lång eftersmak.

Värm eller drick den kall med en isbit och en apelsinskiva.

Nr 91189 • 96:-

Till SYSTEMBOLAGET
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.