Spansk nationalikon och de 3 bästa vinerna på Systembolaget

Tempranillo är själen i Spaniens vingårdar. Det är en druva som har format landets vintradition och står bakom många av landets mest ikoniska viner. Men vad gör den så bra? Vinliv förklarar varför och tipsar om tre favoriter.

Med sina rötter djupt förankrade i den iberiska halvöns jord, har Tempranillo blivit synonymt med elegans och komplexitet. Men det har inte alltid varit så.

Druvan har sitt ursprung i norra Spanien, men populariteten har lett till att den nu odlas över hela landet. Den trivs särskilt bra i områden som Rioja, Ribera del Duero och Toro. Tempranillo har också hittat hem utanför Spanien, från Portugal till stora delar av övriga världen, där vinproducenter i exempelvis Argentina och Australien framgångsrikt tillverkar vin på den.

Inte en utan en mångfald stilar

Tempranillo ger viner med rik fruktighet, ofta med toner av körsbär, plommon och jordgubbar men det kanske är druvans förmåga att absorbera egenskaperna från fatlagring som ger den en alldeles särskild status i vinvärlden.

Inte minst när viner kommer från Rioja. Här uttrycker druvan sin fulla potential genom olika stilar av vin, från unga och fruktiga viner under etiketten Crianza till de mogna och eleganta viner som samlas under termen Gran Reserva.

Förmåga att lagras i decennier

Visst är det fatlagringen i amerikanska eller franska ekfat som mycket förstärker Tempranillos unika egenskaper och ger vinet en distinkt smakprofil. Men Tempranilloviner är kanske som mest kända för sin närmast obegripliga förmåga att åldras med värdighet där de bästa exemplaren har potential att lagras i decennier.

Åldrandet skapar en mognad i smaken, med toner av läder, tobak och ibland subtila inslag av vanilj från fatlagringen. Tertiär-aromer, som det kallas på fackspråk.

Underbart gott till svensk husman

Att matcha viner på Tempranillo är ganska enkelt. När vinerna kom till Sverige dröjde det inte länge innan de blev omåttligt populär. En av anledningarna var och är att vinerna är riktigt bra till den svenska husmanskosten som Wallenbergare, råraka, palt eller Biff Rydberg.

Men vill man prova något annat kan man ju kika på vad man kombinerar den med i Spanien. Valet är givet. Runt om i det spanska inlandet där den odlas konsumeras världens bästa lamm.

Alltså, lammstek, ugnsbakat dilamm eller en härlig gryta är att föredra. Och till det några stekta paprikor och ett egengjort potatismos. Svårare än så behöver det aldrig vara.

Vinliv tipsar!

Lyx

Marqués de Peñamonte Colección Privada, 2021

Rött kraftfullt vin på 100 procent Tinto de Toro som är samma druva som Tempranillo. Härlig frukt, inslag av mogna körsbär, skogsbär, kakao, tapenade, fat snyggt integrerade i ett vin som har lite extra allt.

Perfekt till stekt blodkorv som serveras med stekta röda paprikor.

Nr. 9249301 • 181 kr

Till vinet

Lyxigare

Pesquera Crianza 2020

Mycket ursprungspräglat vin från Maestro Alejandro Fernández & Co. Här hittar vi fin balans mellan fat, frukt och struktur, inslag av blåbär, choklad, mörka plommon, lite cigarr, vanilj från fat och en subtil längd.

Perfekt till godaste lammfilén som serveras med pressat potatis och en rödvinssky.

OBS! Säljstart 1 mars.

Nr. 95181 • 229 kr

Till vinet

Lyxigast

La Rioja Alta Gran Reserva 890, 2010

Elegantare vin än så här är svårt att hitta på Systembolaget. Vi snackar superklassiskt från bästa Rioja. Vinet har en härlig elegans, subtila toner av fat, torkad frukt, tobak, silkiga tanniner, plommon, kaffe och en lång, rogivande längd.

Perfekt till en smörstekt skreitorsk som serveras med rostad potatis.

Nr. 94833 • 1 601 kr

Till vinet
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Mer från Tempranillo, Spanien, Systembolaget