Succé när Vinliv höll vinprovning med Washingtons viner

I förra veckan höll Vinliv vinprovning på Clarion Sign Hotell i centrala Stockholm. Temat var viner från Washington, ett okänt område för de flesta. Men vinerna överraskade med karaktär och kvalitet.

Fullt var det, trots den årliga vinmässan Food & Wine bara några kilometer bort. Men vinerna från Washington överraskade publiken i den fullsatta lokalen.

Hade ingen aning om att de gjorde så här bra viner, sa en deltagare och fick medhåll.

De sex vinerna som provades var från olika delar av Washington State. Området har de senaste åren seglat upp som en av världens mest spännande vinregioner. Och det finns skäl för det: ambition, unika viner och sikte mot kvalitet.

På Clarion Sign Hotell i Stockholm överbevisades det. De flesta i publiken hade tidigare aldrig provat vin från Washington, men var nu övertygade.

Superkul att hålla en sådan här provning. Snacka om ögonöppnare. Och det förtjänar vinerna från Washington. Världsklass, helt enkelt, summerade Johan Franco Cereceda, chefredaktör på Vinliv som också höll provningen.

Nedan är listan på de viner som provades.

Substance Sauvignon Blanc, 2021

Nr 50865 • 189 :-

Tydlig druvkaraktär, inslag av både krusbär, mogna rabarber, svart vinbärsblad, friskt i stilen, lite fläder, mineralisk karaktär i mycket druvpräglad stil, dock med finess.

Perfekt till en ångad torsk som serveras med en enkel grönsallad och lite citron.

Eroica Riesling, 2021

Nr 70243 • 239 :-

Frisk, lite grön i doften, gräsig, inslag av lime, grillad citron, honung i mycket fin balans. I smak aningen spritsig, citron, zest, liten honungston, mineralisk och viss fruktsött inslag med lång eftersmak, balanserande frisk syra och liten mineral klang i avslut.

Perfekt till en het pad thai eller till fräscha desserter med fruktsyrliga inslag.

House of Smith Substance Chardonnay, 2020

Nr 79566 • 199 :-

I vinet hittar vi en härlig fräschör, toner av citrus, stenfrukter, lite örter, smör, nötter, mandarin i en riktigt välbalanserad stil och med bra längd.

Ypperligt till en smörstekt hälleflundra som serveras med kokt potatis och beurre blanc.

Chateau Ste Michelle Cold Creek Cabernet S, 2019

Nr 56875 • 299 :-

Balanserad i doft, inslag av svarta vinbär, mörka bär, aningen ceder, fat i attraktiv stil. Koncentrerad smak och doft, inslag av svarta vinbär, mörka bär, fint integrerad syra, mjuka, ihållande tanniner och lång eftersmak. Hög klass!

Perfekt till en riktigt god gryta på oxkind som serveras med tryffelkryddat potatismos.

Hedges Family Estate Red Mountain, 2019

Nr 93016 • 279 :-

Härlig balans, inslag av både sträv ton, frukt, eldighet och fräschör i mycket snyggt balanserad stil, inslag även av ceder, kakao och en elegant fatton i avslut.

Underbart gott till en ryggbiff med brynt svamp, kronärtskocka, kapriscreme och salviarostad potatis.

K The Deal Syrah, 2017

Nr 57453 • 449 :-

Stort, generöst, smakintensivt med komplexa toner, örtigt, inslag av fänkål, svartpeppar, björnbär, bigarråer, fin strävhet i riktigt bra balans med både eldighet, frukt och fräschör. Stort!

Perfekt till grillade chuck rolls som serveras med bakad potatis och vitlökssmör.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.