Systembolaget förbjuder tunga glasflaskor

Gillar du tunga vinflaskor? Den tiden kan vara förbi, för nu vill Systembolaget förbjuda de tunga flaskorna med vin att säljas på monopolets butiker. Anledning? Klimatskäl.

Tillhör du den grupp vinälskare som uppskattar de riktigt tunga vinflaskorna? Då är det dags att tänka om. Åtminstone om du handlar ditt vin på Systembolaget. För nu har monopolet bestämt att de ska bort från hyllorna.

Detta gäller från och med 1 mars 2024. Och man gör det av klimatskäl.

Föreställningar ska utmanas

Att tillverka glasmassa drar mycket energi och vikten ger tyngre transporter. Bättre alternativ är helt klart PET, burk eller BIB. 

─ Gamla föreställningar måste utmanas. Vi gjorde den resan med skruvkorken. Och för bara drygt tio år sedan hade ekologiskt en stämpel om att inte hålla tillräckligt bra kvalitet. Idag är 25 procent av allt vin som säljs på Systembolaget ekologiskt, säger Sara Norell, direktör för Sortiment, Inköp & Varuförsörjning på Systembolaget.

Förbudet gäller för alla typer av dryck

Men förbudet gäller inte bara vinflaskor, utan alla engångsglasflaskor, för alla typer av drycker som tappats efter 1 mars 2024. 

Idag står förpackningarna för så mycket som en fjärdedel av Systembolagets totala klimatpåverkan som är den enskilt största delen i bolagets klimatavtryck.

Visste du? 
En glasflaska för engångsbruk har fyra gånger så stor klimatpåverkan som motsvarande mängd på burk, nästan tre gånger så stor som på PET-flaska och nästan nio gånger så stor som på pappförpackning.
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.