Tävlingen avgjord – detta är sommarens bästa rosé

Bland över 500 roséviner på Systembolaget har det nu röstats fram vilken som är bäst. Detta tack vare Vinlivs medlemmar. Redaktionen har tagit emot flera hundra mail. Och vinnaren blev…

Rosévin hör sommaren till. Konsumtionen går upp som en raket varma sommardagar och vi kan vara nöjda med utfallet – än så länge. Men vilket vin ska vi köpa när vi står där i butiken och har bråttom hem till trädgården eller balkongen? Jo, det har Vinlivs medlemmar röstat fram.

Vi skickade ut frågan för några veckor sedan och alla medlemmar hade på sig att svara till förra veckan. Döm om vår förvåning, det kom in hundratals och åter hundratals svar. Spännvidden var stor, allt från de billigaste boxarna till exklusiva viner från södra Frankrike.

Men rätt tidigt stod det klart vartåt det barkade: Nämligen ljust rosa, Provence och friskt i konsumentvänlig stil.

Bästa rosévinet sommaren 2021, allt enligt Vinlivs medlemmar, är…

M de Minuty Rosé 2020, nr 2590, 139 kr 

Ett ljust, ljust rosa vin från Côtes de Provence i södra Frankrike och faktiskt ett av de viner som satte trenden för några år sedan då allt rosévin skulle vara ljust och smaka nästan vitt vin. Men Minuty behöll skärpan i sitt vin, det är friskt mineraliskt med inslag av både örter, röda bär och en elegans i längd. Lite dyrare än många andra roséviner, men värt varje krona.


På en mycket hedrande andraplats:

99 Rosas Rosé Organic 2020, nr 2551, 209 kr, 3 l

Rosa boxvin från Kastilien La Mancha i det spanska inlandet, ett vin med i mycket lättdrucken stil med markerad bärig karaktär där både smultron och frysta jordgubbar dominerar.


Och som god trea:

Coteaux d’Aix en Provence Gassier 2020, nr 2237, 249 kr, 2,25 l

Boxvin från södra Frankrike i rödbärig stil med massor av somrig fräschör, örter, smultron i mer matorienterad, smakrik stil och med medellång eftersmak.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.