Glöggen viktig del i svenskarnas julfirande

Glögg är inte bara en historisk dryck. Den spelar också en mycket viktigt social funktion. Det visste redan de gamla grekerna, som drack vin med kryddor. Glögg alltså, redan för 3000 år sedan.

Glögg, kanske det svenskaste vi har. Det är en traditionell nordisk dryck, där den alltså förtärs även i våra grannländer. Men glöggen har en rik historia som går tillbaka flera århundraden. 

Ursprunget kan spåras tillbaka till kryddade viner som dracks av romerska och grekiska civilisationer. Under medeltiden spreds den användningen till Nordeuropa, där den utvecklades till vad vi nu kallar glögg.

Dölja bismaker

Anledningen till att man krydda vinerna var fler: dels att dölja eventuella bismaker i vinet, dels att göra vinet nyttigare i form av att man öste ner medicinalörter.

Glögg, som namnet antyder kommer det från det svenska ordet glöd (en av många teorier), är ju som bekant känd för sin varma och kryddiga smak. 

Socker och sprit

Vanliga ingredienser inkluderar röda eller vita viner, kryddor som kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära, samt torkad frukt som russin och apelsinskal. Dessutom sötas glöggen ofta med socker eller honung och kan innehålla en nypa nötter, som mandlar.

Och så förstås, starkvinsglöggen, där vinet är sprittillsatt eller glöggen blir det när den är blandad och klar. Vi får heller inte glömma den alkoholfria…

Glögg till snittar

Traditionellt serveras glögg under den kalla vinterperioden, särskilt runt jul. Det har blivit allt vanligare att många också plockar fram lite juliga snittar som passar till den söta drucken.

Annars är det en populär dryck på julmarknader och vid julbord runt om i Norden. Glöggen värms försiktigt upp, vanligtvis utan att koka (kokar den, försvinner alkoholen), och serveras sedan i små koppar eller glas. Allt enligt traditionen.

Social funktion

Vi får samtidigt inte glömma den sociala funktionen glöggen har. Många människor samlas kring en kopp glögg för att umgås och glöggfester är ju ett ganska enkelt sätt att bjuda över vänner och bekanta.


Vinliv tipsar!

Österlenglögg, Äpple & Calvados VSOP

Superspännande blend mellan det bästa Frankrike och Sverige har. Här hittar vi en markerad smakintensitet, sötma, kryddor, julkryddor som kanel, kryddnejlika, saffran, pepparkaka, markerade äppeltoner och en lång eftersmak. Perfekt till härliga snittar.

Johan Franco Cereceda

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.