Portugal älskar sitt vita vin

Portugal är en mångfaldens skattkista när det kommer till vin, kanske i synnerhet vitt vin. Med en rik historia och en mångsidig geografi producerar landet nämligen viner som lockar med sin unika karaktär och traditionella charm. Vinliv tipsar om tre favoriter.

Från de frodiga vinregionerna i Douro Valley till de kustnära vinodlingarna i Vinho Verde bjuder Portugal på en härlig uppsjö av smakupplevelser för vinälskare världen över.

Visst, i hela landet produceras det fantastiska viner. Men det är ändå tre som sticker ut.

Storslaget som landskapet

Douro Valley, känd för sina terrasserade vinodlingar längs floden Douro, är visserligen hem till den berömda Portvinet. Men sedan två decennier har området utmärkt sig för att producera riktigt spännande röda viner.

Storslaget som landskapet och ytterst prisvärt. Lite som en hemlighet i sig.

Perfekta sommaralternativ

Vinho Verde-regionen, belägen längs Portugals nordvästra kust, är känd för sina friska och livliga vita viner. Dessa viner är ofta lätta och friska med en lätt bubblighet och en uppfriskande syra som gör dem till perfekta sommaralternativ.

Här dominerar druvan Alvarinho, älskad av alla och samma druvors om odlas norr om gränsen, då under namnet Albariño.

Inhemskt blandas med internationellt

Alentejo, beläget i Portugals södra delar, är känt för sina varma och torra klimatförhållanden som gynnar produktionen av kraftfulla röda viner. Dessa viner utmärker sig genom sin fyllighet, fruktighet och mjuka tanniner, vilket ger en elegant och balanserad smakprofil.

Druvorna som odlas är en spännande blandning av inhemska och internationella storheter. Vinerna är ofta bland viner, allt för att få så bra balans som möjligt.

Den stora hemligheten

Men visst erbjuder Portugal en mängd andra spännande vinregioner, var och en med sina egna unika terroir och druvsorter. Från de grönskande dalarna i norr till de soliga sluttningarna i söder, finns det ett överflöd av smakäventyr att upptäcka i Portugals värld av vin.

Med sin rika kulturella arv och en passion för vinproduktion fortsätter Portugal att vara en av världens stora vinhemligheter. Prisvärda viner finns det gott om.

Vinliv tipsar!

Semente Avesso Orange, 2022

Uppfriskande orangevin på spännande druvan Avesso från norra Portugal. Vinet har en mycket smakrik profil med inslag av torkade aprikoser, blommor, tropiska frukter, parfymerad, örter och en lite avslutande strävhet.

Perfekt till Caldeirada de peixe, supergod fiskgryta från Portugal.

Nr. 2009 • 121:-

Till vinet
Quinta D’Amares Loureiro, 2022

Druvan Loureiro blir mer och mer populär och gärna som alternativ till storheten Alvarinho. Vinet har en tydlig fruktighet med inslag av citron, kryddor, gräs, mogna gröna äpplen i fräsch stil och en fin balans i eftersmaken.

Perfekt till Pastéis de bacalhau, kroketter på fisk, gärna torsk. Servera med ris.

Nr. 90089 • 165:-

Till vinet
Conde Villar Alvarinho Superior, 2022

Förstås, ett vitt vin på Alvarinho, en av världens bästa vitvinsdruvor, måste med. Vinet har en mycket aromatisk karaktär, inslag av tropiska, lätt parfymerad frukter, lime, blommor och en liten mineralsälta i avslut.

Perfekt till Amêijoas à Bulhão Pato, underbar rätt med musslor, vitlök och vitt vin.

Nr. 92446 • 189:-

Till vinet
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Mer från Albariño, Portugal