Så har rosévinet utvecklats de senaste tio åren

Under det senaste decenniet har rosévin genomgått en otrolig förvandling – från att ha varit en enkel, säsongsbetonad dryck till att bli en global vinfavorit. Vinliv går till botten med rosévintes vara och inte vara. Och tipsar om en nyinkommen favorit.

Tidigare sågs rosé ofta som ett lättsamt alternativ till rött och vitt vin, men idag produceras det med samma omsorg och kvalitetstänk som de finaste vita och röda vinerna.

Utvecklingen har gått i rasande takt. Inte minst tack vare att konsumenterna nu omfamnar rosévinet mer än någonsin.

Men vi tar det från början.

Från sött till elegans

För tio år sedan dominerades marknaden av enklare, ofta sötare roséviner, särskilt från USA och vissa delar av Spanien. Många förknippade rosé med billiga, massproducerade viner snarare än något att ta på allvar.

Men en tydlig förändring började ta form när Provence-rosé blev populärt internationellt. Dessa viner, kända för sin ljusa, blekrosa färg och torra, eleganta stil, satte en ny standard för vad rosé kunde vara.

Från bulk till kult

Rosé har gått från att vara en somrig ”terrassdryck” till att ses som ett seriöst vin, där vinmakare experimenterar med druvblandningar, terroir och produktionsmetoder. Idag finns det roséviner med komplexitet, struktur och lagringspotential – något som var ovanligt för tio år sedan.

Regionen Bandol i Frankrike och kvalitetsproducenter i Toscana, Kalifornien och Spanien har börjat göra mer exklusiva roséviner med längre macerationstider och ibland även ekfatslagring.

Rosé året runt

Tidigare dracks rosé nästan uteslutande på sommaren, men idag är det en dryck som konsumeras året runt. Vinbarer och restauranger erbjuder allt oftare rosé på vinlistan, även under höst och vinter.

Idag är det närmast en självklarhet att kunna ställa fram en flaska rosé på matbordet. Även under vinterhalvåret. Något som – av förklarliga skäl – applåderas av vinproducenterna världen över.

Nya rosa stilar

Under de senaste åren har också intresset för mousserande rosé vuxit. Champagne-producenter har länge gjort rosé-champagne, men nu ser vi fler Crémant, Prosecco Rosé och även naturliga, lätt mousserande Pét-Nat-roséer.

Dessutom har producenter börjat experimentera med djupare, mer smakrika roséviner som har mer gemensamt med lätta röda viner.

Större mångfald

Med ökad efterfrågan, högre kvalitet och större variation är det tydligt att rosévin har gått från en trend till en självklar del av vinvärlden – och utvecklingen lär inte stanna här.

Snart är det dags, premiären börjar allt tidigare och under våren och sommaren kommer vi att se en större mångfald roséviner. Också det något att se fram emot.

Vinliv tipsar!

Stoneleigh Pinot Noir Rosé, 2024

Svalodlad rosé på superdruvan Pinot Noir från Nya Zeeland.

Fruktdriven rosé med inslag av röda, unga bär som jordgubbar, vildhallon, frusta smultron, granatäpple, örter och en släng av blodapelsin. Fräscht och friskt.

Passar perfekt till tonfisk, Ceasar sallad eller en ugnsbakad kyckling med citron.

Nr 5612  • 129 kr

Nästa artikel
Sallad Niçoise
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.