Starka reaktioner på artikeln om vinjournalistikens död

För någon vecka sedan publicerade Vinliv en artikel om vinjournalistikens död och att AI tar över vinbedömningar. Reaktionerna lät sannerligen inte vänta på sig. Här följer ett urval.

‒ Jag hoppas verkligen att så inte blir fallet. Kan inte riktigt förstå varför man tror att alla våra celler och dess kombinationer i vårt mänskliga väsen går att ersätta med artificiell intelligens, skriver Petra i Helsingborg.

‒ Dumt, bara dumt. Visserligen är vinbedömningar ofta mycket personliga, men de är ändå gjorda av människor som kan särskilja kvalitet från fale, menar Tryggve i Stockholm.

‒ Det här är framtiden, det är bara att acceptera. Kockarna kommer att bytas ut mot datorer, recepten skrivs av AI och nu ska ju även servitörerna ersättas med robotar, menar Lars från Gävle i sitt mail till redaktionen. Det hoppas jag verkligen inte att det blir så med en dator som ” provar ” vin.

‒ Det är väl tyvärr framtiden, så opersonligt. Nä, jag hoppas och vill ha den mänskliga faktorn, med smak, lukt, passar till. Så låt dom ”tråkiga” ha AI och vi andra ha riktiga smaker och omdömen, menar Stig i Göteborg.

Men det finns även de som tycker att detta är vinskribenternas eget fel, att de jobbar kommersiellt men maskerar detta med vintidningarnas goda minne.

‒ Det här är vinjournalistikens fel, helt klart! De jobbar kommersiellt och smyger in produkter som de får betalt för att säga. Inte minst vininfluencers som inte verkar ha någon kunskap alls av vin, menar Berit i Stockholm.

Och hon får medhåll av Örjan i Stockholm.

‒ Jag är mycket besviken och frustrerad över kvaliteten på de flesta vinrecensioner nu för tiden, menar han och fortsätter: 

‒ Det finns nu hur många företag som helst som ser sig som experter på viner utan att ha egna viner utan de gör bara reklam för ett visst vin åt någon importör, ibland är det flera sådana företag som gör reklam för samma vin samtidigt.

Läs artikeln i sin helhet HÄR


Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.