Dags att bunkra lite vin inför sommaren. Sveriges vinexperter har under Vinordic Wine Challange 2021 valt ut de bästa boxvinerna. Vinliv har provat och sätter bästa matförslag till.
Galodoro 2020, nr 2707, 199 kr
Här visar Portugal att man inte bara kan tillverka rött, riktigt bra vin. Massor av ungdomlig frukt, stenfrukter, melon, liten sötaktig ton, blommor. Perfekt en riktigt varm sommardag till en enklare sallad.
Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2020, nr 22424, 229 kr
Härligt vitt vin från spännande Marche i östra Italien. Ett vin med fräschör, friska, fruktiga toner, inslag av päron, nötter, citron i bra balans. Till en grillad fisk som serveras med kokt potatis och grillade tomater.
The Crossings Sauvignon Blanc 2020, nr 6276, 309 kr
Riktigt bra exempel på att Sauvignon Blanc från Nya Zeeland kan ge bra sommarviner. Här hittar vi klassiska smaker som citron, fläder, svarta vinbär och rabarber i rena fruktkompotten. Perfekt pratvin och till enklare tilltugg.
Coteaux d’Aix en Provence Gassier 2019, nr 2237, 249 kr
Åter visar Provence var rosévinsskåpet ska stå. Massor av röda bär i vinet, lingon, jordgubbar, kalla smultron men även lite kryddiga toner och sötaktiga blodgrapefrukt. Serveras väl kylt till en grillad tonfisk med wasabimajonnäs och sojabönor.
El Gran Botánico 2020, nr 2366, 199 kr
Rött vin från spanska inlandet, världens största sammanhängande vinregion som går från klarhet till klarhet. Fruktig, toner av viol, björnbär, kryddor, vitpeppar. Funkar riktigt bra till en grillad kycklingklubba. Servera med grillade rotfrukter.
Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon Organic 2020, nr 32452, 249 kr
Smakrikt vin från Sicilien på en skön druvblandning där lokalt möter internationellt. Här hittar vi fat, plommon, mogna körsbär, vanilj, vinbär i riktigt bra balans. Gott som det är en till snackig kväll eller ännu godare till grillad salsiccia.
Hardys Nottage Hill Cabernet Shiraz 2019, nr 78963, 135 kr
Klassiskt blandvin från Down under på två ikoniska druvor. Fruktintensivt, smakintensivt, intensivt med massor av svarta vinbär, svartpeppar, fattoner och kakao med lång eftersmak. Perfekt till grillad högrevsburgare som serveras med frites på sötpotatis.