Världsarv i Österrike bakom sensationellt vitt vin

Wachau, beläget längs Donau i Österrike, är känt för att producera några av landets och världens mest prestigefyllda viner. I synnerhet det vita vinet och då på druvan Grüner Veltliner. Men så är området också listat som ett världsarv av UNESCO

Vinområdet Wachau i östra Österrike är specialiserat på odling av den gröna inhemska druvan Grüner Veltliner. Den anses inte bara vara landets egen signaturdruva, utan också en av de bästa druvorna i världens för vitvinsproduktion.

Grüner Veltliner trivs i det kalla klimatet och den steniga jorden i Wachau och ger viner med utmärkande karaktär. Grüner Veltliner-vinerna från Wachau utmärker sig genom sin friska syra, fruktiga smaker av gröna äpplen, citrusfrukter och vita peppar, samt en elegant mineralitet.

Även Riesling ger toppviner

En annan viktig druva som odlas i Wachau är Riesling. Denna druva trivs i Wachaus steniga terrasser och ger viner med intensiva aromer, en elegant syra och en balanserad sötma. 

Rieslingvinerna från Wachau kan vara både torra och halvtorra och har en imponerande förmåga att åldras, vilket ger dem ytterligare komplexitet och djup.

Viner med tydlig terroir

Vinerna från UNESCO-listade Wachau har en imponerande kvalitet och är ofta uttryck för terroir, det vill säga att de speglar det specifika klimatet, jordmånen och läget på vingårdarna i regionen. 

Vinproducenterna i Wachau har också infört strikta regler och kvalitetskontroller för att säkerställa att vinerna lever upp till regionens höga standard.

Vinliv tipsar!

Domäne Wachau Grüner Veltliner Terrassen Federspiel, 2021

Nr 74910 • 149 :-

Intressant och mycket välbalanserat vin på Österrikes och Wachaus signaturdruva, Grüner Veltliner. Fin frukt, inslag av päron, mineral, kryddor, fräschör och en medellång eftersmak i mer elegant stil.

Perfekt till en riktigt god fiskrätt som gratinerade havskräftor med en enkel sallad.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.