5 ingredienser du bör ha i din mat oftare

Vi människor är vanedjur och således använder vi ofta av samma ingredienser när vi bakar och lagar mat. Det finns dock en hel del ingredienser som borde användas betydligt oftare – här presenterar vi några av dem.

Brukar du använda pinjenöt, havremust, svart salt, rosenvatten och isop i dina bakverk och maträtter? Om inte så kan det vara hög tid att tänka om då de här ingredienserna kommer med en rad fördelar som våra vanligaste råvaror saknar.

Pinjenöt

Vill du ha en hög koncentration av våra viktigaste mineraler och vitaminer? Då kan det vara en god idé att köpa pinjenötter. De här små underverken är inte bara fulla av nyttiga omättade fetter – de har också en ovanligt stor mängd Omega 6, magnesium, mangan, fosfor, vitamin B1, vitamin B3, vitamin E och vitamin K. De här nötterna är vanliga i bakverk från Italien och Spanien, men används även i Mellanöstern.

Havremust

Den här typen av havremjöl är gjord på enbart den innersta delen av sädeskornet, och därför mycket mildare och mera lättsmält än andra typer av havremjöl. Du kan med fördel använda havremust i soppor och välling.

Svart salt

Söker du ytterligare en ingrediens som är bra för matsmältningen så kan du testa svart salt. Det svarta saltet är vanligt i indiska maträtter och dess nyttiga svavelföreningar har gjort det mycket populärt bland alla med magproblem. 

Rosenvatten

Rosenvatten är ännu en ingrediens som används flitigt i Indien. Vattnet är rikt på A-, C-, D- och E-vitamin samt antioxidanter som hjälper dig att bromsa ålderstecken och hålla huden fräsch.

Isop

Isop är en flerårig växt som härstammar från Medelhavsländerna och Centralasien. Den är mycket bra mot hosta och astmatiska besvär, och blir särskilt god i fisksoppor.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.