Jancis Robinson, brittisk vinskribent och den idag mest inflytelserika vinpersonligheten i världen, fick frågan av Financial Times om de vanligaste myterna om vin. Så här svarade hon.
1. Ju tyngre flaskan är, desto bättre vin
Det finns ingen korrelation mellan flaskans vikt och vinkvalitet. Och vinets största bidrag till koldioxidutsläpp är tillverkning och transport av flaskor.
2. Allt vin blir bättre med åldern
Detta gäller bara de största 5% av vinet. Resten är avsett att drickas ungt.
3. Rött vin är vanligtvis mer seriöst än vitt
Vitt vin kan vara lika komplext som rött, och några av de bästa håller längre.
4. Det andra vinet på en restaurangs vinlista är det man ska välja
Restaurangägare är kloka i denna uppfattning och kommer förmodligen att lägga till ett rejält påslag.
5. Rött vin bör serveras varmt
Absolut inte. Allt vin, oavsett färg, bör vara uppfriskande och den ideala serveringstemperaturen är ganska likartad för röda och fylliga vita viner.
6. Endast billigt vin försluts med skruvkork
Vissa topproducenter använder skruvkorkar nuförtiden eftersom de vet att de är mer pålitliga än naturkork. Se hur korkar och skruvkorkar höll ihop i Kork mot skruvkork – provsmakningen.
7. Du bör kyla ner vitt vin ordentligt
Om ett vin är för kallt kommer det inte att lukta eller smaka något. Bara från ett kylskåp fungerar bra, och det kommer förmodligen att värmas upp i glaset ändå.
8. Du behöver många olika vinglas
Det finns ingen praktisk anledning till varför olika viner ska serveras i olika glas – även om det hjälper glastillverkarna!
9. När du får vinet att smaka på en restaurang är det för att se om du gillar det
Definitivt inte. Det är för att du ska kunna kontrollera att det är vad du beställt, serverat vid en behaglig temperatur och luktar rent, så det inte är fel.
10. Ett korkat vin har bitar av kork som flyter i sig
Nej, ett korkat vin luktar mögligt eller av fuktig kartong, resultatet av en dålig kork.


















