Alkoholfritt vin – vad är grejen?

Tillverkning av alkoholfritt vin är kräver noggrannhet och precision för att bibehålla vinets smak och karaktär utan alkoholen. Processen för att tillverka alkoholfritt vin liknar till stor del den för att tillverka traditionellt vin, men med en avgörande skillnad, avlägsnandet av alkoholen.

Precis som med traditionellt vin, börjar tillverkningen av alkoholfritt vin med valet av högkvalitativa druvor. Druvorna måste vara mogna och i god kondition för att säkerställa att det slutliga vinet har den önskade smakprofilen.

Efter att druvorna har skördats pressas de för att extrahera musten. Därefter genomgår musten en jäsning, vanligtvis med hjälp av jäst, precis som i processen för traditionellt vin. Jäsningen omvandlar socker i druvorna till alkohol och koldioxid.

Avlägsnande av alkohol

Efter att jäsningen är klar måste alkoholen avlägsnas från det resulterande vinet. Detta kan göras på flera olika sätt, inklusive destillation, omvänd osmos eller vakuumdestillation.

Destillation är den mest effektiva metoden för att avlägsna alkohol, men den kan också påverka vinets smak och karaktär. Omvänd osmos och vakuumdestillation är mer skonsamma metoder som bevarar vinets smaker och aromer i större utsträckning.

Justering av smaker

Efter avlägsnande av alkohol kan vinmakaren behöva justera vinets smak för att uppnå önskad balans och komplexitet. Detta kan inkludera att tillsätta socker för att kompensera för den avlägsnade alkoholen eller att blanda olika druvsorter för att uppnå önskad smakprofil.

Eller så kan man addera de smak- och aromämnen man utvinner under avalkoholiseringsprocessen. Det är mycket här hemligheten ligger i.

Vin eller druvmust

Slutligen filtreras det alkoholfria vinet för att avlägsna eventuella partiklar och sediment. Därefter buteljeras det och är redo för försäljning och konsumtion.

Violà! Färdigt. Men tänk på att det enda alkoholfria vin som får kallas alkoholfritt vin, är det som först jäst till vin och sedan avalkoholiserats.

Det andra kallas helt enkelt för druvmust.

Vinliv tipsar!

Chavin Rosé Sparkling Non Alcoholic

Superhärligt rosa bubbel med intensvi rödbärighet, inslag av vit persika, clementin, rabarber och livliga små bubblor!

Perfekt till vårens premiärpicknick!

Nr. 1942 • 29 kr + pant 1 kr

Till vinet
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.