Allt du behöver veta om Ch9Pape

Vad behöver du känna till om Châteauneuf-du-Pape? Svårt! Men Vinliv listar allt som är värt att veta om ett av världens mest klassiska vindistrikt, som bland vinsnobbarna förkortas Ch9Pape.


1Distriktet bär sitt namn som på svenska blir påvens nya slott då påven efter internt bråk flyttade sitt centrum från Rom till Avignon i södra Rhône under 1300-talet.


2 Området började tillverka vin under påvens tid samtidigt som det blev välbesökt från stora delar av Europa. Byn Châteauneuf ligger dessutom vid en viktig handelsväg i södra Frankrike.


3Vad som återstår av denna tid är enstaka byggnader, inte minst Palais de Papes, den mest kända byggnaden. Eller snarare, det som är kvar, vilket är inte mycket mer än en vägg.


4Under början på 1900-talet började man i Frankrike att lagstifta kring vin. Då fann man att just i trakterna kring byn Châteauneuf tillverkades det mycket intressanta viner. 


5En av de mest karakteristiska förutsättningarna i området är jordmånen, les galets. Det är knytnävsstora stenar som rundats av under miljoner år och som idag täcker varje vinodling.


6Det inte bara ser spektakulärt ut, det ger även vinodlingen ytterligare en dimension. Stenarna alstrar nämligen värme som gör att druvans mognad drivs upp även under de svala nätterna.


718 druvsorter är tillåtna. Misstaget många gör är att exempelvis skriva Grenache som tillåten druva, men i reglerna för området menas både Grenache Noir, Grenache Gris och Grenache Blanc.


8För ett tiotal år sedan var den sammanlagda produktionen av vitt vin omkring tre procent. Idag är den dubbelt så stor. Och framtiden och efterfrågan skvallrar om ytterligare ökning. Vinliv tipsar!

Bonpas Châteauneuf-du-Pape

”Rött vin på druvorna Grenache, Mourvèdre och Syrah som ger ett smakrikt vin med inslag av både mogna röda bär, tobak, vanilj och lång eftersmak. Vinet passar perfekt till en mustig köttgryta, gärna med örtiga toner, svamp och vitlök. Slå gärna över vinet i en karaff en timme innan servering.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 75177 289 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.