Bästa vinerna mellan 150 och 200 kronor

Var tredje vin som säljs på Systembolaget kostar över 100 kronor. Vi tog upp det i ett tidigare veckobrev och reaktionerna lät inte vänta på sig. De allra flesta ville ha bra tips på lite dyrare viner. Vinliv tog fram de fina vinprovarglasen och har doftat och smakat sig fram i fast sortiment. Här är våra favoriter.

Rött vin

Faustino I Gran Reserva, 2010, Nr 2678, 189 kr

Rött från Rioja som har gjort en gruvlig revansch efter snedstegen för nu 20 år sedan. Här har vi ett stort vin med massor av klassiska toner, dill, fat, mogen, torkad frukt, komplexitet och ytterst välbalanserat. Från toppårgången 2010. Kan lagras i decennier liksom drickas idag.

Perfekt till en grillad lammburgare med aioli och pommes på sötpotatis.

Le Volte dell’Ornellaia, 2019, Nr 32472, 179 kr

Rött vin på Bordeauxdruvorna Merlot och Cabernet Sauvignon men oms man blandar upp med den lokala storheten Sangiovese. Stramt, komplext vin med markerade tanniner och massor av ungdomlig fräschör. Kan lagras fem år.

Perfekt till en grillad ryggbiff som serveras med en mustig potatisgratäng med extra ost och peppar.

La Montesa, Nr 83443, 179 kr (ordervara)

Rött vin från Riojas södra delar, det som idag kallas Oriental. Mycket intressant vin med närmast frivola inslag, röda bär, balanserat, massor av fräschör i lättdrucken, dock komplex stil. Drick idag till två år.

Perfekt till kalvytterfilé som serveras med rostade rotfrukter och en lättare sallad med rödvinssky.

Tuffeaux, 2019, Nr 2524, 159 kr

Spännande rött vin från Loiredalen i mellersta Frankrike som bevisar att området står får en rad intressanta röda viner och då i synnerhet på druvan Cabernet Franc. Vinet har en massiv fruktton, inslag av både svarta vinbär, gräs, röda bär och saltlakrits.

Perfekt till en vegetarisk lasagne som serveras rykande varm med en ljummen sallad med rucola och körsbärstomater.

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge, 2019, Nr 5283, 169 kr

Klassiskt rött från världens bästa vindistrikt som levererar bra vin även i ”billigare” prisklass. Här hittar vi fin balans, elegans, dominans av röda bär, lite julkryddig ton, fat och en medellång, snygg eftersmak och massor av skönt ursprung.

Passar perfekt till den där höstgryta som puttrar i köket i just detta nu.

Vita viner

Chablis Sainte Claire J M Brocard, 2020, Nr 5565, 164 kr

Chablis visar var vitvinsskåpet ska stå. Vinet har en förträfflig balans, typiska Chablistoner som mineralisk karaktär, inslag av citrus, gröna äpplen, fräschör så det står härliga till.

Passar perfekt till en ångkokt torsk som serveras med stekta champinjoner och vitlök som får puttra i grädde.

Reto, 2019, Nr 93693, 169 kr

Högintressant vin från spanska inlandet som manifesterar att vitt vin från Spanien befäster in position som det nya, svarta. Vinet har en härlig frukt med karaktär av både plommon, gröna, friska äpplen, citron, passionsfrukt i sammansatt stil.

Passar perfekt till en paella på skaldjur.

Trimbach Riesling, 2018, Nr 2639, 159 kr

Vi får inte glömma bort Alsace, ett av världens bästa vindistrikt för kraftfulla, matorienterade vita viner. Producenten Trimbach har här en generisk Riesling med inslag av både gröna äpplen, kryddor, eldiga toner, lång eftersmak och relativt fyllig i stilen.

Passar perfekt till grillade korvar som serveras med surkål.

Buena Vista Carneros Chardonnay, 2019, Nr 6240, 195 kr

Vitt från Kalifornien kan vara hur bra som helst, i synnerhet på ikondruvan Chardonnay. Som hör, i detta vin med massor av tropisk frukt, smöriga toner, fat, nötter, vanilj och citrus i klassiskt smakrik och matorienterad accent.

Passar perfekt till smörstekt gös som serveras med slungad potatis, lätt kryddad med färskriven tryffel.

Chablis Le Finage La Chablisienne, 2020, Nr 70631, 169 kr

Kanske världens bästa vindistrikt för vita viner med markerad mineralisk ton. Chablis levererar denna gång ett ytterst balanserat och ursprungstypiskt vin som ändå överraskar med komplexa toner och inslag av både tropiska frukter, citrus, lime och gröna äpplen.

Passar perfekt till skaldjursplatån eller bara till räkfrossan.

Nästa artikel
Tapaskväll med Vinliv
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.