Bästa vinnyheterna på Systembolaget i fast sortiment

1 september släpptes en rad nya viner på Systembolagets fasta sortiment. Vinliv har provat och hittat nya prisvärda favoriter. Håll till godo, här kommer bästa tipsen. Eller vad sägs om ett vitt vin tillverkat på druvorna Mtsvane, Rkatsiteli, Khikhvi och Kisi…

Regalia Arinto Reserva, 2020, Nr 2425, 119 kr

Vita viner från Portugal är sannerligen dags att upptäcka. Bra priser, egensinniga viner på unika druvor. Landets kanske främsta vitvinsdruva är just denna, Arinto.

Fin kompott av både blommor, fräschör, krusbär, rabarber, frisk med gröna äpplen, fläder i mycket fin balans och med en försiktig fruktsötma i avslut. 


Wairau River Pinot Gris, 2020, Nr 22334, 129 kr

Intressant Pinot Gris-vin från Nya Zeeland i så kallad off dry-stil, torrt men med liten sötma i avslut som gör vinet till ett veritabelt matvin, tänk asiatisk mat.

Fruktstint vin med massor av härlig tropisk frukt, melon, honung, ananas, chirimoya, mango och en fin fräschör som balanserat vinet. Kul avslutning med den lilla honungssötman som ligger kvar.


Alter Blanco, 2020, nr 2624, 109 kr

Vitt vin från spanska Galicien, Albariños hemland, men som inte har ett spår av denna druva utan istället tre andra storheter: Treixadura, Godello och Loureiro.

Mycket friskt vin med lite fylligare karaktär, här finns både en liten sötma i form av honung, citrus, passionsfrukt, aprikos och lime med ett friskt avslut i balanserad stil. 


Kakhuri Orange Dry Wine, 2019, nr 2051, 99 kr

Spännande vin på den helt unika blandningen av följande druvor: Mtsvane, Rkatsiteli, Khikhvi och Kisi. Men så kommer vinet också från Georgien, vinets vagga.

Här hittar vi massor av apelsintoner, örter, torkad frukt, russin, honung, kryddor, mogna vinteräpplen, liten garvsyra och mycket aprikos i avslut. Sa jag urläckert?


Clos Mustardo, 2018, nr 2729, 199 kr

Smakrikt rött vin från Priorat i norra Spanien, distriktet som var fullkomligt okänt fram tills för något decennium sedan, men som idag är topp tio i världen. Med marginal.

Vinet har en härlig kraft men med bibehållen elegans, inslag av både mörka bär, mocka, kakao, lite kryddiga toner och en lång, intensiv eftersmak. Värt att lagra uppemot fem, tio år.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.