Att veta hur mycket man ska ge i dricks när man varit ute och ätit på krogen kan vara ett äventyr. Eller: ska vi helt strunta i dricksen? Frågan är i allra högsta grad aktuell. Och kontroversiell.
När många människor i Sverige har varit ute och ätit middag på restaurang är det vanligt att ge en summa med dricks. Syftet med det är att uppmärksamma serveringen, eller för att restaurangupplevelsen levde upp till ens förväntningar.
Även om många har som vana att lägga en slant över den totala summan för maten, så är det svårt att veta hur mycket över som är rimligt att lägga. Oavsett så är det alltid ett frivilligt beslut som man själv får ta om man vill ge dricks. Just det, frivilligt.
Dock kan det anses vara fräckt om man avrundar upp till 550 kr på måltid som exempelvis kostade 544 kr. Den marginalen gör ingen skillnad och då kan man lika gärna avstå från att ge dricks.
Hur mycket dricks ska man ge?
Det är vanligare att ge dricks på kvällsrestauranger som erbjuder bordsservering i Sverige. Vid vissa särskilda fall kan det dock även ske under luncher, men då ska serveringen ha varit extraordinär på något sätt och därmed skiljt sig från hur det vanligtvis brukar vara.
Länge trodde många människor att dricksen ingick i notan. Idag kan man dock konstatera att det är något som inte stämmer. En bra riktlinje att gå efter när man äter ute på restaurang i Sverige är att dricksen bör vara 5–10 procent av den totala summan.
Dricks i andra länder
Däremot, åker man utomlands till ett annat land, så kan procentsiffran se annorlunda ut. I USA är det exempelvis normalt att ge 15–20 procent i dricks, medan i Kina anses det vara fult att ge dricks och är därför inget man gör där.
I övrigt brukar procentsiffran ligga på 10 procent ovanför den totala kostnaden för måltiden. Men det bästa är alltid att läsa på inför en utlandsresa. Det kan man spara mycket obehag på.
Men i Sverige då – är det viktigt?
Men tillbaka till Sverige. Diskussionen har ju gått på högvarv och restaurangägare tycker att det är en självklarhet att det ska dricksas. Bra för dem som då kan betala en lägre lön.
Många svenska krogbesökare tycker däremot att det fortfarande är svårt. Hur mycket är rätt, och den kanske större frågan: Varför ska man dricksa?