Leif Mannerströms bästa tips för att lyckas riktigt bra i köket

I ett mycket uppmärksammat inlägg på Facebooksidan Köttkoma, tipsar kocken Leif Mannerström om vad som krävs för att bli riktigt bra i köket. Vinliv låter sig inspireras och summerar stjärnkockens smarta tips. Och gläds extra åt nummer 8…

1. Börja alltid matlagningen med ett skinande blankt och iordningställt kök. 

2. Hygienen i köket är a och o. Viktigt med rena och väl avtorkade bänkar, ordentligt diskade skärbrädor. 

3. Plocka fram alla ingredienser som ska vara med och inte behöver stå kallt. Ansa, skär och hacka i förväg och lägg upp i små skålar eller på skärbrädor. Då behöver du inte tänka så mycket på det. 

4. Satsa på redskap av hög kvalitet och se till att knivarna är riktigt vassa. 

5. Planera alla inköp i god tid.

6. Återigen – satsa på kvalitet, denna gång på råvaror. Bra kvalitet märks direkt på resultatet, dålig går inte att dölja. 

7. Experimentera med smaker du gillar och tror kan passa bra ihop! 

8. Favoritmusik och ett glas gott rödvin vid sidan av skärbrädorna hör till och höjer onekligen trivselfaktorn markant. 

9. Öva efter hand upp din skicklighet att jobba i köket med att skala, hacka. Det blir roligare och allt blir snyggare. Snyggt uppskuren mat är en njutning både för ögat och för gommen. 

10. Betrakta all slags matlagning som en lustfylld sysselsättning. Gör den till en glädje och en fest, tillsammans med familjen eller de vänner du bjudit på kalas. Välj gärna mat som delvis sköter sig själv och som tål lite spring mellan kök och salong. 

11. När maten serveras ska alla vara på plats! Känn dofterna och hör ljudet från den fräsande pannan. Dessutom, riktigt porslin och riktiga glas tillhör måltiden, gör det vackert och festligt! 

12. Till sist: Se ditt kök som en mysig verkstad. Både för kulinariska klassiker och för lyckade experiment med nya råvaror och nya smaker.

Fotnot. Leif Mannerström, född 1940, är en av Sveriges mest premierade kockar. Under åren 1994 till 2010 drev restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Tillsammans med kollegan Crister Svantesson grundade han krogen Johanna 1974, landets första krog som inspirerades av det nya franska köket. Han har även deltagit i programmet Kockarnas kamp och varit en av domarna i Sveriges mästerkock på TV4.

Leif Mannerström har blivit utnämnd till Kockarnas kock hela tre gånger, 1993, 2003 samt 2007. År 2012 blev han dessutom utnämnd till Årets göteborgare.

Bild © Bruno Ehrs, Leif Mannerström. 2020 Portrait of Honour, The Swedish National Portrait Gallery

Nästa artikel
Den viktiga aperitifen
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.