Så kombinerar du glögg med bästa tilltugget

Oavsett om du väljer klassiska pepparkakor eller moderna smakkombinationer, handlar det om att hitta balansen mellan sött, salt och julkryddigt. Med rätt tilltugg blir glöggstunden därför en oförglömlig del av högtidens njutningar.

Glögg är kanske julens mest uppskattade dryck. Med sina varma kryddor och söta smaker sprider den stämningsfull känsla, med eller utan alkohol. En dryck som älskas av alla.

Men glöggen har också långa traditioner i Sverige, ett historiskt arv och finns idag i många varianter, från den klassiska röda glöggen till vita och alkoholfria alternativ.

Svensk dryckestradition

En glögg som gjort succé under hösten och vintern är Österlenglögg, Äpple & Calvados VSOP. Här möts det bästa från svensk dryckestradition med det bästa Frankrike har att erbjuda. Bakom glöggen hittar vi Kiviks Musteri som ligger vid Hanöbukten på Österlen.

Kiviks Musteri har funnits sedan 1888, då Henric Åkesson planterade de första äppelträden. Under fem generationer har familjeföretaget levererat intressanta och väldigt uppskattade drycker med svensk profil där inte minst Österlenglöggen fått allt större och välförtjänt uppmärksamhet. Det finns en anledning.

Förhöja upplevelsen

Den är nämligen gjord på en blandning av äpplen från Sverige och calvados, sprit från Normandie, också det tillverkat på äpplen. Glöggen får därför en fyllig och söt smak med inslag av julkryddor och pepparkaka. Och så massor av äpplekaraktär, förstås.

Men vad ska man då äta till denna glögg för att förhöja upplevelsen ytterligare? Vinliv tipsar om tilltugg som passar utmärkt till glöggens smakprofil.

Nötter och torkad frukt

Rostade mandlar, valnötter eller cashewnötter är enkla men eleganta tilltugg som kompletterar glöggen. Torkad frukt som aprikoser, fikon eller dadlar fungerar även utmärkt tack vare sina naturligt söta smaker. För en lyxigare twist kan du prova dadlar fyllda med mandelmassa eller små bitar av ost.

Ostar och charkuterier

En ostbricka med milda till medelstarka ostar passar bra till glöggen. Kombinera med charkuterier som lufttorkad skinka, salami eller renstek för en mer matig upplevelse. Servera med lite fikonmarmelad eller lingonsylt för att plocka upp glöggens fruktiga toner.

Klassiska tillbehör

Det mest traditionella tilltugget till glögg är pepparkakor och ädelost. Den kryddiga sötheten i pepparkakorna balanseras vackert av sälta och krämighet i ädelosten. En bit Stilton eller Gorgonzola på en pepparkaka blir en svårslagen kombination.

Småkakor och bakverk

Mjuka pepparkakor, saffransbullar eller knapriga mandelskorpor förstärker högtidskänslan och passar överraskande bra till Österlenglöggen. För den som gillar att experimentera kan en chokladfondant med en touch av julkryddor bli en riktig höjdare.

Moderna kombinationer

Om du vill bjuda på något annorlunda, våga vara vågad, kan du prova tilltugg som rökta mandlar med chili eller små bruschettas med grönmögelost och honung. Eller för den som gillar veganska alternativ är dadlar fyllda med cashewkräm eller små skivor av grillad pumpa en spännande twist.

Det är ju egentligen bara fantasin som sätter gränser.

Vinliv tipsar!

Österlenglögg, Äpple & Calvados VSOP

Superspännande blandning mellan det bästa Frankrike och Sverige har. Här hittar vi en markerad smakintensitet, sötma, kryddor som kanel, kryddnejlika, saffran, pepparkaka, markerade äppeltoner och en lång eftersmak.

Går också utmärkt att dricka kall med en isbit och en citronskiva i.

Nr. 57700 | 109:-

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.