Publicerat 16/9 - 2020

Skaldjurlyx i ugn med vitt vin

Snack om lyx! Skaldjur i ugn med riktigt läcker kryddning och till det vitt, kylskåpskallt vin. En riktig höjdare som bara blir bättre och bättre. Nyttigt, enkelt, lyxigt. 

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj musslorna i kallt vatten, skrubba. Släng bort dem som är skadade eller öppna.

Lägg smör, olivolja, timjan, vitlök och ingefäran på en tallrik och mosa och rör ihop med en gaffel.

Hacka löken i små bitar.

Lägg alla skaldjur i en ugnsfast form, strö löken över hela formen och fördela sedan smörblandningen över. Strö sedan över lite flingsalt och ringla över citronsaften. Slå på vinet.

Tillaga i ugnen i ca 10 minuter. 

OBS! Innan servering – släng alla musslor som inte har öppnat sig.

Pressa över lite saft från citronen och garnera med citronklyftor och hackad persilja.

Serveras med en bit surdegsbröd och ett glas vitt kylskåpskallt vin.

Ingredienser 4 personer

500 gram vongole (hjärtmusslor)

500 gram blåmusslor 

12 st krabbklor

8 st pilgrimsmusslor, skalade

8 st jätteräkor, oskalade

50 gram smör

1 dl olivolja

2 salviakvistar

2 gula lökar

8 st vitlöksklyftor, finhackade

Flingsalt

1 krm mald ingefära

4 msk vitt vin

1 citron, saften

1 citron, klyftor till serv

Bästa vintipset!

Winkl Sauvignon 2019

Nr 6263 • 169 kr

Friskt vitt vin med inslag av äpplen, päron, fläder, krusbär, citron, lime, mineral, liten örtig ton och medellång eftersmak med härlig balans i sammansatt stil.

Ett alldeles utmärkt vin till skaldjur i ugn där citronen i rätten är en riktigt bra brygga till vinet.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.