Publicerat 9/2 - 2020

Träna bakfull – vilken effekt ger det?

Gått till gymmet när huvudet spränger efter gårdagens alkoholintag? Är det verkligen så lämpligt – egentligen så här dagen efter nyårsafton? Vinliv reder ut begreppen.

Vi har alla varit där, alltså på gymmet efter en blöt kväll, och många är på väg idag, efter gårdagens sista farväl till skitåret 2020. Men träningen kanske inte blir den mest effektiva. Kanske är det inte ens lönt att hoppa upp på löpbandet och värma upp.

Eller?

All träning är bättre än ingen träning. Även när man är bakis. Så lyder de allmänna råden, både från personliga tränare, näringsfysiologer och medicinsk expertis. Det är en bra start. Men vad händer med kroppen?

Det som påverkas (läs försämras) mest är den så kallade neuromotoriska förmågan. Den sammanfattar begreppen reaktion, precision, koordination och förmåga att fokusera. Alltså: om den är dålig, finns risken att man skadar sig. Sämre reaktions- och koordinationsförmåga gör det som bekant svårare att fatta beslut.

Däremot påverkas knappast alls den aeroba maxeffekten, alltså kroppens förmåga till syresättning, av alkohol. Dessutom, styrka och kraftutveckling minskar något men relativt måttligt enligt studier som gjorts.

Samtidigt är risken att träningen dagen efter inte svarar på samma sätt som normalt. Alkoholkonsumtion sänker nämligen nivån av tillväxthormoner, de hormonerna som reglerar fettförbränning och muskelbyggande.

Slutsatsen blir alltså att det går att träna dagen efter, att man inte behöver bekymra sig så mycket om effekterna, även om det bästa alltid är att träna utan alkohol i kroppen. Och att man ska ta det lugnt, mest så att man inte ramlar och skadar sig.

Alltså?

Ta en lång promenad i lugnt tempo istället. Då hinner du också tänka över vad du gjorde kvällen innan. Egentligen.

Så påverkas din kropp av alkohol

  • Reaktionerna och koordination blir vilket innebär att du har större benägenhet att skada dig.
  • Måttligt intag påverkar inte musklerna, däremot minskar förmågan att utveckla kraft eftersom nervsystemets förmåga att aktivera muskeln sänks.
  • Återhämtningen försämras så länge som upp till 60 timmar, liksom den fysiska prestationsförmågan. Därför är det viktigt att undvika alkohol innan exempelvis en viktig tävling som exempelvis Vasaloppet.

Vinliv tipsar!

Natureo Free Muscat 2018

“Alkoholfritt vitt vin från Spanien som slagit stort även internationellt.

Tydligt fruktig ton med inslag av både päron, citrus, lite blommor i balanserat druvig stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en lättare fiskrätt typ ångkokt sej som serveras med kokt potatis och en citrussyrlig sås.”

Johan Franco Cereceda

Nr 1912 • 55 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.