Världens bästa GV

Rund, vit, bångstyrig, kräver uppmärksamhet och har dessutom gått och blivit en internationell vinkändis. Vi pratar förstås om Grüner Vetliner, Österrikes och en av världens bästa vitvinsdruvor. 

Österrike har sin Grüner Veltliner, en av de i särklass bästa druvorna för vitvinsproduktion i världen. Den ger viner med kryddiga toner, rejäl fräschör, komplexitet och massor av frukt. 

Den är också unik då den i princip bara odlas i landet. Och det är kanske den stora styrkan. För bra druvor finns det. Men GV finns bara i Österrike.

Stenhårt fokus på Grüner

Och detta är något man gärna tar tillvara på i landets vinnäring. Konstigt vore annars då bland annat hela Nya världen bygger sin vinbas på en eller två druvor som de göra till sina. 

Kolla bara denna lista:

  • Argentina: Malbec (blå) & Torrontés (grön)
  • Nya Zeeland: Pinot Noir (blå) & Sauvignon Blanc (grön)
  • Kalifornien: Zinfandel (blå) & Chardonnay (grön)
  • Sydafrika: Pinotage (blå) & Chenin Blanc (grön)
  • Australien: Shiraz (blå) & Semillon (grön)
  • Chile: Carmenère (blå) & Chardonnay (grön)

En blå och en grön som är superviktig för landets placering på vinkartan. Sedan går det upp och ner och visst finns många fler druvor, men de ovan har historiskt varit de viktigaste för ett område. Och att fokusera på två druvor är bra, för många och det blir för rörigt.

Adderade glykol i vinet

Att Österrike fokuserar på sin Grüner Veltliner och möjligen sin blå Zweigelt, vore därför allt annat än tjänstefel. Dessutom behövde landet en tydlig exponent för sin industri efter den så kallade glykolskandalen 1986 då några vinproducenter adderade glykol i vinet.

Vägen tillbaka till vinvärldens förtroende stavades dels världens hårdaste vinlagstiftning med noggranna kontroller från landets vinmyndigheter, dels GV, Grüner Veltliner där man lyckades få med sig vinskribenter runt om i världen att hylla denna sköna gröna druvsort.

Hjälp av världens vinskribenter

Vid en provning som arrangerades på uppdrag av landets officiella organisation för marknadsföring av Österrikes viner (ÖWM) av den brittiska vinskribenten Jancis Robinson redan i början på 2000-talet, där fler viner på Grüner Veltliner ställdes mot några av världens bästa vita viner på Chardonnay, av många betraktad som världens bästa vitvinsdruva, viner bland annat från Bourgognes bästa distrikt som Meursault, Montrachet och Corton-Charlemagne, blev utfallet en överraskning för hela vinvärlden. 

Vinerna som provades blint av ett fyrtiotal vinexperter från olika delar av världen placerade sju av vinerna på Grüner Veltliner bland de åtta bästa. 

Tajmingen var perfekt

Tajmingen var perfekt och precis det Österrike behövde för att kunna exponera både vad den nyfödda vinvisionen sprungen ur katastrofen 1985 gett för resultat och dessutom vad en lokal druva kan ställa till med, en druva som dittills mer eller mindre varit okänd. 

Österrike hade inte bara återtagit sin plats på vinkartan utan dessutom presenterat sig som en första klassens vinnation.

Kortfakta Grüner Veltliner

• Grön druva, relativt sent mognande. 

• Odlas (nästan) bara i Österrike.

• Odlingsareal: ca 13 500 hektar, drygt en tredjedel av landets totala vinodlingsareal.

• Bästa distrikten för odling: Kamptal och Wachau.

• Ger viner med kryddiga toner, vitpeppar, bra frukt, frisk syra, viner som är perfekta till skaldjur som krabba och langust. 

• Vinerna på druvan lämpar sig dessutom utmärkt för mat från både Vietnam, Thailand och Japan.

• Den odlas pyttelite även i Tjeckien, där kallas den Veltlínské Zelené och Ungern där den går under namnet Zöldveltelini. 


Vintips!

Weinmann Grüner Veltliner Klassik

Vinet har en markerad smakintensitet med inslag av choklad, kaffe, fruktsötma, mogna röda bär i överraskande balanserad stil och med en avslutande lång eftersmak. 

Det här vinet dricker jag till en mustig lasagne, till gryta på grönsaker och högrev eller till en pizza med prosciutto, vitlök och mycket ruccola.

Johan Franco Cereceda

nr 50533 • 199 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.