Med Contacto Alvarinho har vinproducenten Anselmo Mendes tagit ett steg mot att visa Alvarinhos större djup och komplexitet. Druvan som ofta förknippats med fräschör och fruktighet, får här ett större djup. Vinliv förklarar.
Anselmo Mendes är en frontfigur för vita viner från norra Portugal, särskilt druvan Alvarinho. Han är verksam i regionen Monção e Melgaço, inom vindistriktet Vinho Verde, där de granit- och rullstensrika jordarna och Atlantens influenser möjliggör eleganta och mineralrika viner.
Vinet Contacto Alvarinho tillverkas på 100 procent av den mycket uppskattade druvan, i detta fall där de hämtas från vingårdar nära floden, där druvorna skördas för hand i små lådor och snabbt förflyttas till källaren.
Spännande skalkontakt
I vineriet följer en maceration på skalen, vilket ligger till grund för namnet contacto, som alltså syftar på skalkontakt. Efter skalkontakten följer kalljäsning av musten och sedan minst tre månaders lagring på fällning med regelbunden bâtonnage, omrörning. för att vinet ska få så mycket karaktär som möjligt.
Just skalkontakt och att vinet ligger på jästfällning har blivit lite av en trend på båda sidor om den spanskportugisiska gränsen. Allt fler producenter av druvan är inne på samma spår som Mendes: det ger vinet karaktär.

Stil och smakprofil
Contacto Alvarinho bjuder på en stil som elegant balanserar friskhet, saltmineralitet och en tydlig druvkaraktär. I glaset upplevs den ofta med gyllengröna eller gulgröna nyanser. Doften öppnar med blom- och citrusaromer, vita blommor, lime, ibland gul persika eller tropiska inslag, och ett tydligt mineraliskt uttryck.
Smaken är frisk och livlig med markerad syra och en viss sälta som påminner om kustnära odlingar. Texturen är något mer fyllig än typiska, enklare Alvarinho-viner tack vare skalkontakten och lagringen på jästfällningen. Avslutet är torrt med en friska inslag av citrus, något som kopplas till Alvarinhos typiska karaktär och som ger struktur och längd.
Bästa matvinet
Contacto Alvarinho är ett vin som passar massor av härliga rätter. Gärna buffé eller som aperitif. Men som godast blir det med skaldjur, ostron (underbart!), havsabborre, bläckfisk eller bara grillade havskräftor som man droppar lite citron på och lite flingsalt.
Den som vågar serverar vinet till landets klassiska arroz de mariscos, en paellaliknande rätt där fräschör, sälta och skaldjur står i centrum. Har man en gång provat kombinationen…

Bonus för lagringspotential
De senaste åren har allt fler vinexperter och konsumenter upptäckt att vin på Alvarinho har en fantastisk lagringspotential. Låt några flaskor ligga till sig en handfull år i källaren.
Du kommer att upptäcka att Contacto Alvarinho har kvar sin härliga fräschör men där frukten känns mer koncentrerad, lite torkad, att sältan finns kvar och ger vinet ett fint djup och att eftersmaken är längre. Samma vin, men en annan, minst lika underbar stil.
Vinliv tipsar!

Contacto Alvarinho, 2024
Generiskt härlig Alvarinho från bästa Portugal.
Fin fräschör, inslag av gröna äpplen, saltmineralisk, örtig, krusbär, liten ton av päron och vit persika med medellång eftersmak i synnerligen välbalanserad, drickbar stil.
Perfekt till en klassisk portugisisk risrätt med skaldjur, arroz de mariscos.
Nr 670701 • 145 kr