Vinvärlden idag – så ser den ut

Vin är idag en global produkt. Allt fler länder tillverkar vin och drycken står högst upp på agendan som måltidsdryck i fler och fler länder. Här summerar Vinliv vinvärlden, enligt Meiningers Wine Business International, hur den ser ut idag.

Italien

Största produktionsland är Italien som står för 19 procent av den sammanlagda produktionen i världen. 

Både Spanien och Frankrike tappade produktion 2021 på grund av frost. Frankrike minskade sin produktion med hela 19 procent och Spanien med 14 procent.

Brasilien är det land som ökat sin vinproduktion mest. Under förra året steg den med imponerande 60 procent. Idag är landet det tredje största vinlandet i Sydamerika.

Även Chile och Argentina ökade sin produktion, med 30 respektive 16 procent.

Australien

Australien ökade sin produktion med 30 procent samtidigt som grannlandet Nya Zeeland tappade produktion med 19 procent.

Kina som på senare år har seglat upp som en veritabel maktfaktor i den globala vinnäringen minskade sin redan blygsamma konsumtion med 15 procent.

Det finns samtidigt ett överskott av vin. Tillgången är omkring tio procent högre än efterfrågan. Siffror som oroar de internationella vinorganisationerna.

Senaste siffror visar att närmare hälften av allt vin som konsumeras är runt om i världen importerat.

Ryssland

Ryssland har fram till den ödesdigra våren 2022 varit det tionde störa vinimportlandet och åttonde när det kommer till konsumtion. Siffror som med all säkerhet kommer att ändras.

Ryska vinimporten kommer framför allt från Italien, 33 procent, Frankrike 19, Spanien 12 samt Georgien 10 procent. Även här kommer vi att se stora förändringar.

Idag konsumerades det omkring 236 miljoner hektoliter vin runt om i världen. Det motsvarar 35 miljarder flaskor om 75 centiliter. Idag bor det närmare 8 miljarder människor på jorden.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.