Arinto från Portugal skapar internationellt intresse

Portugal har något som andra länder inte har: en drös av druvor som bara odlas på hemmaplan. Nu när vi börjar känna de röda vinerna, är det dags att också kika på de vita. Missa inte!

Nu när vi äntligen börjar upptäcka Portugal som vinland är det gärna rödvinet som står i fokus. Men då missar vi samtidigt nästan hälften av alla viner. Här görs ju massor av intressanta starkviner, mousserande viner, roséviner och… vita viner. Tacka Arinto för det.

Arinto är Portugals kanske bästa druva för vita viner. Den är känd för att vara lite som en kameleont, alltså att den anpassar sig efter förhållanden som råder där den odlas. Terroir-benägen, säger vinsnobbarna. Och de har naturligtvis rätt. 

Bästa druva för vita viner

Den ger mycket ursprungsprägel och det är en av många anledningar till att den är så populär bland de portugisiska vinmakarna.

Men det finns mycket annat som gör den spännande. Den har massor av frukt, hög syra, den funkar i ek, några månader ger storslaget resultat, och vinet på Arinto går alldeles utmärkt att lagra. Om man nu känner för det.

Lättdrucken och populär

Samtidigt är den lättdrucken med sin fräschör, fruktighet och fina balans. Så det är svårt att önska sig mer. Och nu växer dessutom viner på druvan i popularitet på den internationella Marknaden.

I Portugal finns annars en gedigen tradition i att jobba med flera druvor i samma vin. Det räcker med att kolla in portvinsindustrin där närmare 50 druvor är tillåtna. Det kan liknas vid ett kök, du lagar mat, har bara salt att jobba med. Men så öppnar du skafferiet och ser att du har 47 kryddor till…

Portugals vindrottning

Arinto odlas också i stora delar av landet med mycket bra resultat, allt från nordligaste, relativt svala delen, i synnerhet där man tillverkar Vinho Verde till de södra regionerna med sin solvärme och torra somrar. 

Strax norr om huvudstaden Lissabon är den som allra viktigast. Där kallas druvan för Portugals vindrottning. Inte helt utan anledning, får man förmoda.

Snabbfakta Arinto:

  • Odlas i hela Portugal, från Vinho Verde till Alentejo.
  • Kallas ibland för Azal Galego eller Perdernã.
  • Anses som den bästa vitvinsdruvan i landet.
  • Ger viner med frisk syra, fräschör, frukt, citrus och mineral.
  • Bästa vinerna på Arinto är lagringsbara.
  • Gillar att blandas med andra druvsorter, som Chardonnay.
  • Matchas bäst till fiskrätter som smörstekt torsk.

Vinliv tipsar!

Cigarra Gran Passo Arinto Chardonnay

Intressant vin från Portugal där man kombinerat den inhemska storheten till druva, Arinto med klassiska Chardonnay.

Vinet har en härligt lättdrucken ton med inslag av gröna äpplen, citron, mineral friskhet, fruktig och fin balans med medellång eftersmak.

nr 50222 • 89 kr

Nästa artikel
Världens bästa GV
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.