Att skapa sin egen vinkällare kan vara hur kul som helst. Inte nog med att det går att se vinkällaren som en investering, utan snarare främst som en källa att ösa ur till goda middagar. Men vilka viner ska man ha i den? Vinliv tipsar om tolv obligatorium.
Att köpa vin till sin egen vinkällare är både en konst och lite av en vetenskap. Att veta vilka viner som ska finnas i den är en avgörande del av processen och gärna högst personlig.
Men det finns obligatorium, vissa viner som alltid ska finnas på plats. Mycket tack vare att dessa viner har en fantastisk potential att utvecklas under lagningen.
Röda viner
1. Bordeaux
Bordeaux är ett måste i varje vinkällare. De är kända för sin lagringspotential och komplexitet. Ett bra urval inkluderar både västra bankens Cabernet Sauvignon-dominerade viner och östra bankens Merlot-dominerade viner. Klassiska appellationer att överväga är Pauillac, Saint-Estèphe och Saint-Émilion.
Vinliv tipsar!
2. Bourgogne
Bourgogne-viner är eleganta och sofistikerade, med Pinot Noir som den dominerande druvan för röda viner. Bourgogne har en stor variation, så inkludera viner från både Côte de Nuits och Côte de Beaune för att få en bra representation av regionen.
Vinliv tipsar!
3. Barolo
Barolo från Piemonte i norra Italien är känt som ”vinernas kung” och är gjort på Nebbiolo-druvan. Dessa viner har kraftiga tanniner och en fantastisk åldringspotential, vilket gör dem till en nödvändighet i vinkällaren.
Vinliv tipsar!
4. Rioja
Rioja från Spanien erbjuder en fin balans mellan frukt, tanniner och ek. Det finns olika nivåer av Rioja, från Crianza till Gran Reserva, vilket gör det enkelt att hitta viner för både omedelbar konsumtion och långvarig lagring.
Vinliv tipsar!
5. Napa Valley Cabernet Sauvignon
Kaliforniens Napa Valley är känd för sina fylliga och fruktiga Cabernet Sauvignon-viner. Dessa viner är ofta mer tillgängliga i ung ålder jämfört med sina europeiska motsvarigheter men kan också åldras väl.
Vinliv tipsar!
Vita viner
6. Chablis
Chablis, en del av Bourgogne, producerar några av världens bästa Chardonnay-viner. Dessa viner är kända för sin friskhet, mineralitet och åldringspotential. Ett par flaskor från Premier Cru- eller Grand Cru-lägen är ett utmärkt tillskott.
Vinliv tipsar!
7. Riesling
Riesling är en mångsidig druva som producerar allt från torra till söta viner. Tyska Riesling-viner, särskilt från Mosel och Rheingau, är kända för sin höga syra och lagringspotential. Dessa viner utvecklar komplexa smaker med åldern.
Vinliv tipsar!
8. Sancerre
Sancerre från Loire-dalen i Frankrike är ett av de mest kända Sauvignon Blanc-vinerna. Dessa viner är friska och aromatiska, med inslag av citrus och mineraliska inslag, och passar perfekt till fisk och skaldjur.
Vinliv tipsar!
9. Champagne
Ingen vinkällare är komplett utan några flaskor champagne. Förutom att vara festliga är bra champagner, särskilt vintage-varianter, kända för sin lagringspotential och komplexitet.
Vinliv tipsar!
Dessertviner
10. Sauternes
Sauternes från Bordeaux är ett klassiskt sött vin, gjort på druvor som påverkas av ädelröta (Botrytis cinerea). Dessa viner är intensiva och har en fantastisk lagringspotential. De passar perfekt till dessert eller ostbrickan.
Vinliv tipsar!
Starkvin
11. Portvin
Portvin från Douro-dalen i Portugal är ett starkvin med lång lagringspotential. Både vintage och tawny port är värda att ha i källaren för speciella tillfällen och som följeslagare till desserter och ostar.
Vinliv tipsar!
12. Sherry
Kanske inte det första man tänker på när det kommer till lagring. Men torr sherry, i synnerhet av typen palo cortado, den bärnstensfärgade sherryn, har en enorm lagringspotential. Vinet har ju lite högre alkohol och är mycket komplext vilket gör det utmärkt för flera år i källaren.
Vinliv tipsar!