Äntligen skaldjursdax! Årets gastronomiska höjdpunkt. Men glöm inte vinet till, gärna vitt spritsigt med hög syra, mineraliska toner och en härlig fräschör. Vinliv har provat och presenterar sina absoluta favoriter.
Vinliv tipsar!

Bastion de la Luna Albariño, 2020, Nr 96008, 179 Kr
Urgott från Rías Baixas i spanska Galicien, Albariño-land. Här har vi massiv frukt, fräschör, inslag av citrus, lime, gröna äpplen, krusbär i mycket ursprungspräglad kvalitet. Till grillade havskräftor.

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet, 2021, Nr 79175, 109 Kr
Mycket törstsläckande vin från Picpoul de Pinet i franska Languedoc-Roussillon. Kul vin på udda druvan Picpoul med karaktär av gröna äpplen, vinbär, pressad citron, frisk. Perfekt till moules frites.

Chablis By Passy le Clou, 2020, Nr 2676, 69 Kr
Äntligen en burk vitt från Chablis! Här snackar vi ursprungspräglat mineraliskt, citrus, lime, blöta stenar och gröna äpplen. Perfekt till skaldjur, kokta, råa, grillade och med egengjord wasabimajonnäs.

Antxiola 2021, Nr 2618, 119 Kr
Spritsigt vitt från Getariako Txakolina i Baskien i norra Spanien. Mycket citrussyrligt, friskt med inslag av gröna äpplen, gyllenbär, lime, krusbär, passionsfrukt. Löjligt gott till pintxos på knivmusslor och vitlök.

Jansz Premium Cuvée, Nr 7957, 189 Kr
Extrempopulärt mousserande från Tasmanien söder om Australien. Härligt bubbel med inslag av bröd, gula äpplen, citrus, ljus choklad i frisk stil. Perfekt till gratinerad hummer med en lätt grönsallad.