Värt att veta om vinlandet Kroatien

juni 11, 2025
Lästid 3 min

Kroatien är ett vinland med en lång och rik historia som sträcker sig över 2 500 år tillbaka till antiken. Men i Sverige är landets viner fortfarande relativt okända. Synd, tycker vi på Vinliv som gärna slår ett extra slag för vinerna.

Landets varierade geografi och klimat, från medelhavskustens varma, soliga öar till kontinentala inlandets svala och fuktiga områden, skapar unika förutsättningar för vinodling. Resultatet är en imponerande mångfald av vinstilar och druvsorter, både inhemska och internationella.

Detta har allt fler resenärer till det vackra landet och blivit uppmärksammade på. Här finns allt, från drickvänligt enkelt, till komplext med lagringspotential. Men vi tar det från början.

Storslagna vinregioner

Kroatien är uppdelat i flera vinregioner, där de mest kända är Istrien och Dalmatien längs kusten samt Slavonien och Kontinentala Kroatien i inlandet. Istrien, nära gränsen till Italien, är känt för sina eleganta vita viner, ofta gjorda på druvan Malvazija Istarska, som bjuder på friskhet, fruktighet och örtiga toner.

Dalmatien, med sina soliga kuststäder och öar som Hvar och Korčula, är hemvist för kraftfulla röda viner, ofta baserade på den inhemska druvan Plavac Mali – känd för sin djupa färg, höga tanniner och smak av mörka bär och kryddor.

Egensinniga druvsorter

Inlandets vinregioner, som Slavonien, är specialiserade på vita viner, där druvor som Graševina, även kallad Welschriesling, och Traminac, Gewürztraminer, dominerar. Graševina är landets mest planterade druva och ger friska, lätta viner med fin syra, perfekt till lokal mat.

På rödvinssidan hittar vi druvor som Plavac Mali, kanske den mest känd. Men den har idag konkurrens från Tribidrag, den historiskt viktigaste druvsorten som är samma som Kaliforniens Zinfandel eller södra Italiens Primitivo. Men det är i Kroatien den har sitt ursprung.

Kvalitet och tydlig terroir

Kroatien har under de senaste decennierna upplevt en vinboom med fokus på kvalitet och terroir. Många familjeägda vingårdar arbetar med traditionella metoder kombinerat med modern teknik, och landet får allt mer internationell uppmärksamhet för sina unika druvor och viner.

Med andra ord, vin, tryffel, fantastiska skaldjur och en skärgård som imponerar gör landet till ett veritabelt resmål för den som njuter av det goda livet.

I Kroatien finns ungefär 20 000 hektar vinodling. Landet är känt för sin stora mångfald av både inhemska och internationella druvsorter.

De viktigaste gröna druvorna är:

  • Malvazija Istarska, viktig vit druva, särskilt i Istrien i norr
  • Graševina, även kallad Welschriesling, odlas i inlandet och Slavonien
  • Pošip, odlas i Dalmatien

De viktigaste blå druvorna är:

  • Plavac Mali, mest kända röda druvan, odlas främst längs kusten och på öarna
  • Tribidrag, samma som Primitivo i Italien och Zinfandel i Kalifornien
  • Teran, odlas i Istrien
  • Babic, odlas främst i Dalmatien

Vinliv tipsar!

Elegance Plavac Mali Skaramuca, 2019

Nr 54726 • 218:-

Från klassiska området Srednja i juzna dalmacija i Primorska.

Vinet har en fin komplex ton med inslag av plommon, mogna skogsbär, björnbär, svartpeppar, svarta oliver, salvia, torkade frukter, koncentrerad stil med relativt lång eftersmak.

Perfekt till gryta på lamm eller grillad flankstek med grillad röda paprikor.

TILL VINET