Paella – Spaniens nationalrätt perfekt till godaste vinet

september 25, 2022
Lästid 2 min

Paellan har fått ett gastronomiskt uppsving det senaste året. Det är på tiden, för detta är så långt från snabbmat man kan komma. Låt det få ta tid, tar dryga timmen att göra, lägg ner massor av kärlek på matlagningen och servera med ett glas riktigt gott vin. Viva España! 

Vinlivs eget paellarecept

Ingredienser 4 personer

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymalen
  • 1 gul lök finhackad
  • 3 vitlöksklyftor finhackade
  • 1 röd paprika hackad
  • 1 pkt saffran
  • 4 dl bombaris (eller motsvarande paellaris)
  • 1 ask körsbärstomater 250 g
  • 6 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond
  • 3 msk vitt vin
  • 400 g räkor oskalade
  • 1 nät blåmusslor
  • 1 citron till servering

Gör så här:

  • Skär kycklinglårfiléerna i mindre delar.
  • Bryn dem i olivolja, gärna i en paellapanna i några minuter.
  • Salta och peppra.
  • Lägg ner lök, vitlök, paprika och saffran.
  • Fräs ytterligare några minuter.
  • Tillsätt ris, tomater, vatten, vin och fond.
  • Koka under lock och låt sedan småputtra tills riset är genomkokt, ca 20 minuter.
  • Skrubba musslorna (släng de som inte stänger sig eller är trasiga).
  • Lägg musslorna på toppen av paellan när det återstår några minuter.
  • Täck med lock eller aluminiumfolie, låt musslorna öppna sig.
  • Ta av locket och lägg på räkorna.
  • Värm i ytterligare någon minut under lock.
  • Servera med citronklyftor. Och ett glas riktigt gott vin.

Vinliv tipsar!

Cuvée Celeste Grand Reserve Chardonnay

Kul med vitt från Extremadura, exotiskt och sannerligen på gång! Vinet har en mycket fin balans, det är rent, lättdrucket med inslag av gröna äpplen, citron, passionsfrukt, fräscht, rättfram i elegant stil. Perfekt till torsdagens fiskmiddag eller tapas på fredag.

Nr 76234 • 199 kr