Därför ska du dekantera ditt vin

What? Jo, dekantering, alltså att du luftar vinet för att doften ska komma fram och dessutom ser till att eventuellt grums inte hamnar i glaset. Ett riktigt bra sätt att spara pengar eftersom vinet kommer att dofta och smaka mycket bättre.

Vinsnobbarna kallar det knutet, alltså när vinet precis hällts upp i glaset och det liksom inte blommar ut. Det känns instängt, ungefär som när man doftar på en blomma som inte slagit ut och man vet att den kommer att dofta himmelskt. Längre fram.

Knutet var det. Ibland till och med doftlöst, där frukten inte riktigt kommer fram. Det kan kännas tråkigt, menlöst, anonymt… men att det kanske finns något i det som är intressant. Och som bara väntar på att få ge sig tillkänna. 

Att dekantera sitt vin

Därför ska du så ofta du kan dekantera vinet, eller i alla fall lufta det. Att dekantera ett vin betyder egentligen att man häller över vinet från flaskan till en karaff. Detta för att se till att inget av vinets sediment hamnar i glaset. Samtidigt sker en luftning av vinet, alltså där vinet kommer i kontakt med syra och en mognadsprocess inleds. Från instängt till öppet, från knutet till doftrikt.

Vilka viner ska man då dekantera?

Jo, självklart de viner som lagrats lännge. I dessa flaskor kommer vi alltid att hitta en hel del sediment och alla som av misstag fått i sig sediment, ofta sista klunken i glaset, vet att obehaget är episkt.

Vin från Bordeaux ska dekanteras

Portvin, gamla bordeauxer eller viner från Rioja, Barolo, Bourgogne, Napa Valley… alltså dyra viner, fina viner, årgångsviner.

Men! Och detta är viktigt att påpeka: alla viner vinner på att bli dekanterade, för då kommer hela vinet i kontakt med luft och den där lilla mognadsprocessen initieras, den som är så viktigt för doften och smaken.

Tidigare sa man ju att dra ut korken i vinet och sedan ställa flaskan i vardagsrummet, var att lufta vinet. Men nej, den enda del av vinet som blir luftad är den lilla ytan i flaskhalsen. Nu vet vi bättre. Och vi har också lärt oss att allt från fine wine till box doftar och smakar bättre när det fått komma i kontakt med luft.

Hur länga ska man låta vinet luftas?

Frågan är då hur länge vinet ska luftas när det väl är dekanterat. Det beror ju alldeles på, dels vilket vin det är, dels hur man vill ha vinet.

Några exempel:

Ett mycket gammalt vin ska man dricka ganska omgående efter dekantering/luftning. Risken är ju annars att luftkontakten får vinet att övermogna. 

Ett ungt rött vin av kraftig karaktär, säg Barolo. Oj, detta vin kan man låta stå i sex timmar, inga problem. Men se då till att det står i en sval och doftneutral miljö. Att ställa in det i kylskåpet där man precis ställt in de kokta kräftorna… ingen bra idé.

Därför ska vin på box dekanteras

Ett rött eller vitt vin på box vinner enormt mycket på att dekanteras/luftas. Här kommer just den där instängdheten efter månader i box att kännas uppenbar, vinets fruktighet lyfter och det kommer att kännas mycket mer balanserat.

Även vita viner med exempelvis mycket fatkaraktär kan luftas för att det inte ska dofta så obalanserat av just fattonerna.

Dekantering/luftning handlar alltså om att låta vinet dofta och smaka så bra som möjligt när det ska konsumeras. Oavsett om du är vinsnobb eller inte.

Ett riktigt bra sätt att tjäna pengar.

Fem skäl varför du ska dekantera/lufta ditt vin:

• Vinets frukt kommer att kännas mer påtaglig

• Vinet kommer att uppfattas som mer balanserat

• Den där knutna, instängda doften försvinner

• Svaveltonen som är vanligt i vin kommer att försvinna

• Vinets aromer kommer att kännas behagligare


Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.