Lika gott till fikat som till brunchen – bananbröd är mer en kaka som gillas av både stora och små. Kakan är enkel, men lätt att variera. Exempelvis kan färska bär, chokladbitar eller lite jordnötssmör bli gott i kakan.
Tips! Frys in kakan så har du alltid tillgång till nybakt bananbröd. Det är bara att värma på i ugnen precis när gästerna kommer. Eller ta med dig till jobbet. Jag lovar, du blir inte populärare än så.
Ingredienser (10 skivor)
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2 dl socker
- 5 mogna bananer
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk vaniljpulver
- Smör och mjöl till formen
- Lättvispad grädde till servering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj och bröa en avlång sockerkaksform.
3. Mosa fyra skalade bananer i en bunke. Blanda med mjöl, bakpulver, socker, salt, smör och ägg till en tjock smet.
4.. Häll smeten i formen. Skala och dela den femte banan på längden och lägg på kakan med snittytan uppåt. Grädda i cirka 50 minuter tills kakan är klar. Testa med tandpetare för att se om den är färdig.
5. Ta ut kakan ur formen medan den fortfarande är varm. Skär upp i skivor och servera med lite lättvispad grädde.