Fabada – nordspansk sensationellt smakrik gryta

Fabada är en härlig och mustig spansk gryta med vita bönor och olika sorters fläskkött. Ursprungligen från regionen Asturien i norra Spanien, är detta en ganska mastig men näringsrik maträtt som passar perfekt för kalla vinterdagar, inte minst i Norden. 

Gör så här

Efter att ha blött vita bönor över natten, häll av blötläggningsvattnet och skölj dem ordentligt. Lägg dem i en stor gryta med tillräckligt med vatten för att täcka bönorna, och låt dem koka upp.

Sänk värmen till medel-låg och låt bönorna koka i cirka 2 timmar eller tills de är mjuka. (Skumma av skummet som bildas på ytan under kokning.)

Koka fläsklägg ( i en annan kastrull) tills det är mört och genomkokt, ca 2 timmar. Skumma av skummet under kokning och tillsätt eventuellt mer vatten vid behov.

I ytterligare en kastrull, koka chorizo och morcilla i lite vatten i cirka 15 minuter, för att reducera den feta smaken och mjukna korvarna något. Häll ut vattnet och ställ åt sidan.

I en stor gryta, värm olivolja över medelvärme och stek lök och vitlök tills de blir mjuka och genomskinliga.

Tillsätt de hackade tomaterna i grytan och låt dem koka ner och bilda en sås.

Tillsätt paprikapulver, spiskummin, lagerblad, salt och svartpeppar i grytan och blanda väl.

När bönorna är nästan klara, tillsätt kokt fläskkött, korv och morcilla till grytan. Låt det koka ihop i några minuter så att smakerna blandas väl.

Servera med ett gott bröd och ett glas vin.

Ingredienser 4 personer

500 g stora vita bönor, blötlagda över natten
200 g chorizo, skuren i bitar
200 g spansk blodkorv, morcilla eller motsvarande
200 g skinka i bitar
200 g fläsklägg
1 stor lök, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 mogna tomater, skalade och hackade
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
Salt och svartpeppar efter smak
2 liter vatten


Vinliv tipsar!

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022

nr 7280308 • 249:-

Mycket spännande vin på den tidigare underskattade druvan Monastrell. Idag vet vi bättre. Vinet har en mycket fin balans, inslag av mörka bär, slipade tanniner, liten fatton, bra fräschör med toner av blåbär och plommon. Snyggt och välproducerat!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.