Ett Loire svårt att motstå

Loire-dalen i Frankrike är en av världens mest berömda vinregioner och är känd för sina eleganta och förföriska viner. Detta område sträcker sig längs floden Loire och producerar ett brett utbud av viner som lockar vinälskare från hela världen.

Galet vackert med alla sina fantastiska slott, natur, den ringlande floden. Jo, Loire har väl i princip allt vad man begär, och ändå är det förhållandevis okänt.

Loire-dalen är samtidigt hem för många olika druvsorter, vilket resulterar i en stor variation av vinstilar och smaker. Några av de mest framstående druvsorterna som odlas här inkluderar Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Cabernet Franc och Pinot Noir.

Distinkta vita viner

När det gäller vita viner är Sauvignon Blanc från Loire-dalen särskilt berömt. Dessa viner utmärks av sin friska syra, livliga citrus- och tropiska fruktaromer samt en distinkt mineralitet. Sauvignon Blanc-viner från Sancerre och Pouilly-Fumé är särskilt uppskattade för sin elegans och komplexitet.

Chenin Blanc är en annan viktig druvsort i Loire-dalen och används för att producera både torra och söta viner. Torra Chenin Blanc-viner är kända för sina blommiga dofter, friska syror och smaker av äpplen och päron. Söta Chenin Blanc-viner, såsom Vouvray, kan vara något av det mest magnifika med sina rika smaker av honung, aprikos och botrytiskaraktär.

Loires röda sida

När det kommer till röda viner är Cabernet Franc den främsta druvsorten i Loire-dalen. Dessa viner erbjuder en unik kombination av fruktighet och kryddighet med toner av svarta vinbär, röda körsbär, peppar och ibland en örtig underton. 

Chinon och Saumur-Champigny är två välrenommerade appellationer för Cabernet Franc-viner i regionen.

Alla viner kan lagras

Loire-vinerna är dessutom, i synnerhet de röda viner på Cabernet Franc men även de vita vinerna, kända för sin förmåga att åldras väl och utveckla komplexitet över tiden. 

Medan vissa viner kan drickas unga och uppvisa sin ungdomliga fruktighet och friskhet, kan andra vin från Loire-dalen lagras i flera år och utveckla fantastiska smaker och aromer.


Vinliv tipsar!

Les Pierre Girard Domaine de la Bergerie, 2020

nr 92088 • 199:-

Oerhört läckert vitt vin från mellersta Loiredalen på kanondruvan Chenin Blanc. Här hittar vi markerat frisk ton, inslag av citron, örter, zest, torkad frukt, vaniljsötma från fat och en liten mognadston i lång eftersmak.

Ypperligt gott till en smörstekt marulk som serveras med rostade rotfrukter och citrussyrlig kräm.
Nyanserad, något utvecklad, mycket frisk smak med inslag av fat, aprikos, mineral, saffran, grapefrukt och sultanrussin.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.