Därför trendar rosévinet 2024

Rosévin har de senaste åren blivit allt mer populärt. Många spännande trender har uppstått inom vinkategorin. Vinliv tar pulsen på vårt älsklingsvin och förklarar varför det trendar mer än någonsin 2024.

Vi dricker det som aldrig förr. Systembolaget lanserar vinet långt in på vintern. Och vi har lärt oss att konsumera vinet till mat.

Men så är också rosévinet bättre än någonsin. För bara något decennium sedan var det snarare belagt med skam att köpa hem några flarror på bolaget. Och att beställa in ett glas på krogen… det gjorde sig icke.

Ökad efterfrågan

Men nu har det vänt. Rosévin har gått från att vara betraktat som en enkel sommardricka till att bli en uppskattad premiumprodukt. Kvaliteten på roséviner har ökat avsevärt, med fokus på noggrant utvalda druvor, precision i vinifieringsprocessen och premiumförpackningar.

Detta har lett till att priset för ett rosa premiumvin har stigit och att konsumenter är villiga att betala mer för högkvalitativa produkter.

Mångfald ursprung

Tidigare var roséviner oftast förknippade med ljusa, fruktiga viner från Provence i Frankrike. Nu ser vi en ökad mångfald av stilar och ursprung från olika vinregioner runt om i världen.

Från torra och krispiga viner till mer fylliga och strukturerade varianter, och från traditionella vinregioner till nya och oväntade områden, erbjuder rosévin en spännande mångfald för vinälskare att utforska.

Rosévin året runt

Tidigare förknippades rosévin främst med sommarmånaderna och uteserveringar. Nu har dock rosévin blivit mer accepterat som en året runt-dricka och dricks inte längre bara under sommaren utan också under resten av året.

Detta beror mycket på det ökade utbudet av premium roséviner som passar bra till olika typer av mat och tillfällen, vilket gör det till ett mångsidigt och populärt val för vinälskare året runt.

Bästa maten till rosé

Fisk är ett naturligt val då fräschör och frukt är bästa bryggan. Grillad tonfisk med asiatiska smaker är vasst liksom en skaldjurspaella.

Tänk också på att i vissa områden är reosévinet en självklarhet på matbordet. I Provence, rosévinets vagga, är det ett självklart val till rätternas rätt, bouillabaisse, den berömda fisksoppan. Krävs inte mer för att bli övertygad.

Vinliv tipsar!

Whispering Angel 2022

En veritabel klassiker och ett av de viner som fått oss att både älska och förstå rosévinets fantastiska struktur. Här hittar vi massor av mineralisk karaktär, inslag av röda bär, röda äpplen, clementin, plommon, kryddor, både vattenmelon och blodapelsin med fantastisk finess.

Perfekt till tonfisk på grillen som serveras med asiatisk sallad.

Nr. 90601 • 221 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.