På söndag firar vi vinets dag och helgonet Sankt Vincent

På söndag den 22 januari är det Vinets dag. Då hyllas vinet runt om i Sverige och världen. Detta för att hedra den helige Vincent. Som paradoxalt nog inte har så mycket med vin att göra. Men fest kan vi väl ha ändå?

I Sverige är Vinets dag en tämligen ny företeelse. Men det har blivit mäkta populärt att fira denna dag, kanske för att det inte finns så mycket annat att fira denna oxmånad där solen tycks ha gått i ide.

Men vem var då denne Vincent?

Jo, en spansk diakon som dog 304, alltså för över 1700 år sedan. Hans egentliga namn är Vincentius av Zaragoza. I den svenska almanackan har Vincent namnsdag denna dag.

Fängslad och torterad

Nu är det så att denne Vincent ska ha dött martyrdöden. Han vägrade avsäga sig sin tro, som gick emot den gängse tron vid denna tid, och ska ha blivit både fängslad och torterad under den romerska kejsaren Diocletians försorg.

Men ståndaktig som denne diakon ska ha varit, vägrade han avsäga sig sin övertygelse och avrättades därför. Hans kropp slängdes till gamarna utanför staden Valencia, men den skyddades enligt legenden av korpar. Så småningom tog Medelhavet kroppen och den återfanns först långt senare.

Vincent betyder den segrande

Vincent blev begraven av en from änka som ska ha hittat kroppen. Det lite ironiska i hela berättelsen är att namnet Vincentius, eller Vincent med, för den delen, betyder den segrande. Eller så tolkar man det som att hans tro gick segrande ur striden…

På vilket sätt ska han då ha blivit just vinets helgon? Det vet man faktiskt inte. Den enda egentliga relation man ser är ju de initiala bokstäverna i hans namn.

Men gott så. Låt oss fira vinet och detta helgon ändå. 

Vinliv tipsar därför om tre riktigt bra viner från Vincentius hemtrakter i Aragonien i norra Spanien.

Vinliv tipsar:

Campos de Luz Garnacha, 2020

Synnerligen prisvärt vin från Cariñena, ett av de mest underskattade vindistrikten i hela norra Spanien. Här har vi både toner av jordgubbar, hallon, fin balans med liten animalisk ton i lättdrucken stil.

Perfekt till ugnsbakad falukorv med potatismos.

Nr 2718| 81:-

Vinas del Vero Syrah, 2012

Mycket intressant vin på Syrah från ett av landets allra bästa vindistrikt, Somontano. Ett vin med fin komplexitet, lite småstöddigt med frukt, järn, fattoner i en mer kraftigt orienterad stil med lång eftersmak.

Perfekt till en högrevsburgare all inclusive.

Nr 75422 | 131:-

Telescopico Frontonio Garnacha, 2017

Riktigt spännande vin på kultdruvan Garnacha, regionen Aragoniens stolthet och där detta vin kommer från. Här hittar vi härligt frukt, egensinne, silkiga tanniner, lättsam rödbärig frukt och en medellång eftersmak i välbalanserad stil.

Perfekt till en gryta på kyckling, fläsk och vita bönor.

Nr 71181 | 231:-

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.