Annonssamarbete – Lively Wines Sweden AB

Det moderna Italiens viner imponerar

Italien har levererat bra viner i årtusenden. Men frågan är om inte dagens Italien är det bästa vi sett. Vinerna har en imponerande drickvänlighet och präglas av moderna inslag. Vinliv tipsar också om en favorit.

Att Italien är det mest populära vinlandet i Sverige är kanske inte en överraskning. Antalet viner på Systembolaget är också rekordstort och avsevärt fler än både franska och spanska viner. Omkring var fjärde flaska vin som inhandlas på monopolet kommer också från apenninska halvön. Imponerande!

Men det som imponerar mest är ändå vilken resa italienskt vin gjort. Från att ha varit ett tämligen traditionellt vinland som byggt sin industri på en lokal konsumtion och en mångfald druvor, alla inhemska, är landet idag ett av de mest moderna.

Därför är det modernt

Vad innebär då att ett vinland är modernt? Jo, till att börja med att man har koll på den internationella marknaden, vad konsumenten utanför landets gränser vill ha, och att man ställer in siktet utan att för den skulle förlora den viktiga regionala försäljningen.

Man kan säga att Italien är bäst på allt. Dessutom är vinerna ofta anpassade för maten och inte vilken mat som helst, utan den mest populära i världen: den italienska! Tänk bara på hur många italienska krogar det finns runt om i världen. Och i Sverige.

Det uppdukade bordet

Det finns alltså ett sammanhang där vinet är en självklarhet. Ett bord dukat med italiensk mat är aldrig komplett om det inte står lite italienskt vin på det. Det är ju också sinnebilden för det Italien vi älskar att älska. Och italienarna är bäst i världen på detta – att exponera sitt land på det sätt vi vill att det ska se ut.

När det kommer till vinindustrin ser vi också vilka enorma ansträngningar som gjorts, i synnerhet de senaste decennierna. Flera druvor når internationellt renommé, regioner dyker upp och överraskar med kanonviner och fortfarande har vi en del kvar att lära kring maten. Fler och fler krogprofiler hittar också ett nytt hem i Italien där de öppnar upp krog och hotell.

Grädden på moset

Ett område som fått välförtjänt fokus internationellt på sistone är Piemonte. Det råder Barolo-feber sedan några år och nu kommer dessutom vinerna från Barbaresco som grädde på moset. Men det vore ju synd om det slutade där. För det gör det inte.

Ett nytt område vi lärt oss stava till är DOC Piemonte Rosso. Lite större än exklusiviteterna, mindre stränga regler och andra druvor. Samtidigt viner, kanonviner, till helt andra priser. Tisdagsviner när det kommer till pris, men fredag när det kommer till konsumtion. Vackert så.

Succéartat vin

Ett av de mest succéartade vinerna som nyligen dykt upp på den svenska marknaden är Solo Enzo, ett riktigt bra exempel på hur det moderna vinitalien manifesterar sig. Vinet är mycket drickvänligt, har tydlig ursprungsprägel, markerad fruktighet i modernt orienterad stil och passar utmärkt till den klassiska italienska maten.

Testa vinet till en pizza med tomater, svamp och tryffelpecorino. Var du inte övertygad innan…

Vinliv tipsar!

Enzo Bartoli Solo Enzo

Superexempel på hur bra ett vin under etiketten DOC Piemonte Rosso verkligen kan vara. Här hittar vi härlig frukt, liten örtig ton, fin balans mellan mjuka tanniner och rejäl fräschör, lättare stil och med en stor portion drickvänlighet.

Perfekt till italiensk antipasti, en pizza eller pasta med tomatsås eller till grillad fisk.

Nr. 74706 • 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.