Bakfylla är en komplex biologisk reaktion som involverar flera faktorer. Mängden konsumerad alkohol, individuella biologiska skillnader och andra yttre faktorer spelar roll i hur intensiv och långvarig den kan vara. Bästa sättet att undvika den? Enkelt. Undvik alkohol!
Bakfylla är den obligatoriska följeslagaren efter en kväll av festligheter och alltför hög alkoholkonsumtion. För att förstå varför vi blir bakfulla kan vi kika på de biologiska och fysiologiska processerna som alkohol utlöser i kroppen.
För alla har vi väl drabbats av det. Och kanske frågat sig hur det är möjligt att må så dåligt som man ibland kan göra. Det är synd om människan.
Huvudvärk och trötthet
Alkohol är en så kallad diuretikum, alltså ett vätskedrivande ämne som leder till uttorkning, dehydrering. Det är en huvudorsak till svårartade många symtom vid bakfylla som huvudvärk och trötthet.
Dehydrering kan också påverka elektrolytbalansen i kroppen, vilket ytterligare förvärrar symtomen.
Mer gift än alkoholen
När levern bearbetar spriten omvandlar den alkoholen till acetaldehyd, en kemisk förening som är betydligt mer giftig än själva alkoholen.
Acetaldehyd bryts senare ner till acetat, visserligen en mindre skadlig substans. Men processen tar sin tid. Den ökade närvaron av dessa giftiga ämnen kan orsaka illamående och andra obehagliga symtom som exempelvis yrsel.
Övergripande obehag
Alkohol leder till en ökning av proinflammatoriska ämnen i kroppen. Detta kan trigga inflammatoriska reaktioner, vilket leder till bland annat huvudvärk.
Samtidigt kan det påverka immunsystemets funktion och göra kroppen mer mottaglig för infektioner och sjukdomar.
Irriterad dagen efter
Det tar ju inte slut där. Alkohol stör dessutom sömncykeln och minskar den djupa sömnen. Trots att det initialt kan ge en känsla av sömnighet, resulterar det i en mindre återhämtande sömn. Detta kan lämna dig känslig, trött och irriterad dagen efter.
Alkohol kan påverka blodsockernivåerna och leda till en känsla av trötthet och svaghet. Minskade blodsockernivåer kan också orsaka skakningar (!) och koncentrationssvårigheter.
Olika toleransnivåer
Vi vet också att vissa människor blir mer bakfulla än andra. Det beror till stor del på genetik och individuella faktorer. En persons toleransnivå och förmåga att metabolisera, bryta ned alkohol varierar betydligt, vilket gör att vissa är mer benägna att uppleva bakfylla än andra.
För att minimera risken för bakfylla är det bästa rådet att konsumera alkohol med måtta (helst inte alls) och att komplettera med vatten för att undvika dehydrering, alltså uttorkning.
Vinliv tipsar!
Kranvatten. Både under kvällen, innan du går och lägger dig och sedan hela dagen efter.