Därför firar vi Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag – ett amerikanskt påfund som vi villkorslöst anammat? Åh nej! Det finns en lång tradition kring detta särskilda datum. Och ursprunget är Europa. Vinliv förklarar varför vi firar Alla hjärtans dag.

Alla hjärtans dag, en dag fylld av kärlek och romantik, har sina rötter i en rik historia och olika traditioner från antiken till medeltiden. Det är alltså inte en nytillkommen festdag iscensatt av giriga affärsinnehavare.

Var vi hittar ursprunget till denna romantiska högtid är däremot inte helt klart. Troligen är det en blandning av influenser, både från från olika kulturer och legender.

Guden för fruktbarhet

En populär teori är att Alla hjärtans dag härstammar från romerska firandet av Lupercalia. Det var en fest som hölls den 15 februari till ära för Lupercus, guden för fruktbarhet.

Under detta firande användes en ritual där unga män drog namn av unga kvinnor från en urna. Parningarna som bildades under denna händelse ledde ofta till äktenskap.

Kristen martyr

Andra spår av Alla hjärtans dag pratar istället om kristendomens inflytande. Den 14 februari antogs senare som dagen för att fira Sankt Valentin, en kristen martyr som tros ha levat under det romerska riket på 200-talet.

En av de mest populära legender om Sankt Valentin är att han utförde hemliga äktenskap för unga soldater trots kejsarens förbud, vilket tros ha inspirerat till den romantiska kopplingen till dagen.

Traditionen med kärleksbrev

Under medeltiden i Europa blev dagen ytterligare associerad med romantik och kärlek. Det var under denna tid som traditionen att skicka kärleksbrev och hälsningar till ens käresta på Alla hjärtans dag började blomstra.

Exempel på dessa brev finns i litteraturen från 1400-talet, och de var ofta kända som ”valentiner”.

Kärleksfulla gåvor

Alla hjärtans dag fick en ny skjuts på 1800-talet både i Storbritannien och USA när tryckta valentiner och utbytande av kärleksfulla gåvor som blommor och godis blev populärt. Industrialiseringen möjliggjorde massproduktion av valentiner, vilket gjorde dem mer tillgängliga för allmänheten.

Oavsett ursprung fortsätter dagen att vara en speciell tidpunkt för att uttrycka kärlek och uppskattning för dem vi håller nära och kära. Världen över.

Vinliv tipsar!

Bästa vinerna till Alla hjärtans dag?

Här har du svaret >>

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.