Publicerat 5/2 - 2021

Portugal fortfarande kvar att upptäcka

Landet är anslående vackert, har god mat, fantastiska viner och en överraskande mångfald i köket. Det är dags att ta Portugal på allvar, inte minst vinerna som visar en prisvärdhet av sällan skådat slag. Här är tio fakta om ett av världens bästa vinländer.

• Det produceras vin i varje region i Portugal, till och med på Atlantöarna Azorerna och Madeira.

• De regioner som producerar mest vin i landet är: Dourodalen, Alentejo, Lisboa, Minho och Tejo.

• Nästan en fjärdedel av allt vin som exporteras är starkvin och då företrädesvis portvin.

• Ser vi istället till värdet på exporten står starkvinet för omkring 40 procent av intäkterna.

• Portugal exporterar närmare 3 miljoner hektoliter, alltså närmare 400 000 000 flaskor vin.

• Några av de viktigaste exportländerna är Frankrike, Storbritannien, USA och Angela.

• Endast två procent av exporten är bubbelvin, en uppenbarligen okänd vintyp från Portugal.

• Portugal hamnar på elfte plats när det kommer till länders vinproduktion världen över.

• Det sägs att var femte portugis på ett eller annat sätt är involverad i vinindustrin.

• Redan 2000 f.Kr ska de första vinplantorna ha satts, troligen av fenicierna som kom österifrån.

• Största vinregionen är Alentejo som upptar hela en tredjedel av landets totala yta.


Vinliv tipsar!

Galodoro Winemaker’s Red

Rött vin på box från underskattade Portugal där namnet betyder den gyllene tuppen.

Fruktigt, solvarmt, välbalanserat vin med fräschör, lite härligt matvänliga toner, medellång eftersmak och riktigt angenämt.

Det här vinet dricker jag gärna till pannbiffar med fräschör, fyllda eller med rostade rotfrukter och lite citrussyrliga röror.

nr 52299 • 179 kr

Filmtajm!

Låt dig förföras av Portugals viner: