Rosévinstrenden 2024 starkare än någonsin

Från att ha varit ett vin av usel kvalitet till toppviner med enorm efterfrågan, ser vi nu att rosévinet trender starkare än någonsin. Tacka kvalitet, ambition och tillgänglighet för det. 2024 blir året då vi slår rekord i konsumtion.

Vi har alla möjligheter att slå rekord i rosévinskonsumtion 2024: vinerna har aldrig varit bättre än i år; priserna aldrig mer rimliga och antalet roséviner aldrig större. Men det gäller att hitta sin favorit. Som inte bara ska vara läskande gott, utan ock gärna fungera till mat.

Det var inte så många år sedan det ansågs lite suspekt med rosévin. Folk liksom gömde sina påsar från Systembolaget med rosévin och att beställa in ett glas eller en flaska(!), gjorde sig liksom inte.

Men så kom förändringen. Och den kom fullskaligt. Plötsligt skulle alla dricka det rosa vinet, läppja på ett ljust roa vin i eleganta kristallglas. Instagram fullkomligt sköljdes över att bilder på folk nära havet som satt och inmundiga vinet med något glasartad blick.

Men nu har vi sansat oss en smula. Kriterierna är att vinet inte bara ska vara rosa, utan också gott, fungera till mat och vara lite lagom egensinnigt. Att det kan blir rekordförsäljning har helt enkelt med utvecklingen att göra, rosévinets utveckling.

Hur det står till idag och den kanske främsta anledningen till att konsumtionen snart når himmelska höjder kan egentligen delas in i fyra delar.

1. Mångfald av Rosévin

En av de mest framträdande trenderna är den ökande mångfalden av rosévin som finns tillgängliga på marknaden. Vinproducenter runt om i världen experimenterar med olika druvkombinationer och vinifieringsmetoder för att skapa unika och spännande rosévin.

Från klassiska Provence-roséer till djärva och fruktiga varianter från Nya Världen, kommer konsumenterna att ha ett brett utbud att välja mellan.

2. Hållbarhet och Ekologisk Produktion

En annan viktig trend är det ökande intresset för hållbarhet och ekologisk vinproduktion. Konsumenter efterfrågar i allt högre grad rosévin som produceras med hänsyn till miljön och som är certifierade som ekologiska eller biodynamiska.

Vinproducenter satsar på att minska sin klimatpåverkan och att bevara den biologiska mångfalden i vingårdarna för att möta detta ökade intresse.

3. Ökad Popularitet av Rosévin i Cocktails

Under 2024 förväntas rosévin även fortsätta att vinna popularitet som en viktig ingrediens i cocktailvärlden. Bartenders runt om i världen skapar innovativa och uppfriskande rosébaserade drinkar för att tillfredsställa konsumenternas växande aptit på mångsidiga och trendiga drinkalternativ.

Från rosévinbaserade mojitos till rosé Sangrias, förväntas dessa cocktails bli en ständigt närvarande funktion på cocktailmenyer överallt

4. Rosévinets förmåga att hitta sin plats på matbordet

Som med allt vin har det blivit viktigare för konsumenten att hitta ett sammanhang för vinet, en kontext. Och vad är bättre om inte matbordet.

Det har tagit ett tag, många älskar fortfarande sitt rosévin i eget majestät, men fler och fler inser också vilken fenomenal partner det är till lättare sommarlika rätter som sallad, pick-nick, kyckling eller fisk på grillen.

Vinliv tipsar!

Chavin Côtes de Provence Rosé, 2023

Snygg presentation på snyggt rosévin från epicentrum. Vinet har en ljust rosa ton där vi hi dofta och smak hittar inslag av röda vinbär, smultron, kryddor, lite nektarin, blodapelsin, rabarber och jordgubbar i fin blandning och balans. Perfekt till en härlig Salade niçoise eller en grillad kyckling med färskpotatis.

Nr 74125 • 139 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.