Bra, bättre, bäst i vinvärlden

Det finns tusentals vindistrikt runt om i världen. Allt från mindre bra till världsklass. Befinner man sig i nordöstra Frankrike är det bara att ta för sig. Här ligger nämligen triss i topp.

 Vindistrikt att besöka på din bucketlist? De flesta har det.

Att Frankrike hamnar i topp är föga överraskande. Här finns ju att välja mellan. Några av världens bästa, mest intressanta och mest märkliga, minsta och största. Det gemensamma? Viner i mycket hög klass.

Toppdistriktens ABC

Men ska vi ge oss in på toppdistrikten, då är Frankrike närmast självklar. Visst har vi Barolo, Napa Valley, Priorat och Coonawarra. Men vad är det mot vinets ABC? 

Quoi?

Jo, Alsace, Bourgogne och Champagne. Eller som vi annars säger: Triss i topp. För nu handlar det verkligen om några av världens främsta vinområden, samtliga tre med sina egenheter som druvor, jordmån och klimat. Allt i ett.

Om vi börjar i Alsace, ett av världens vackraste vinområden med små pittoreska byar som bara kan upplevas på plats, vet vi att här görs aromatiska viner som buteljeras i den höga, långsmala flaskan. Det är viner på druvor som Gewurztraminer, Riesling och Pinot Gris. Bland annat. Veritabla matviner med förhållandevis hög alkoholhalt. Och det är faktiskt det torraste vindistriktet i Frankrike då bergskedjan Les Vosges i väster skyddar mot regn.

Hemligheten bakom champagne

Om vi fortsätter västerut hamnar vi istället i Champagne, världens i särklass bästa område för bubbelviner. Hemligheten stavas kalkhaltig jordmån, kvalitetsdruvor som Pinot Noir och Chardonnay, svalt distrikt och en andra jäsning på flaska.

Men också en stor medvetenhet bland producenter som vet vad de har att göra med i form av förväntningar, högsta lägstanivå och konkurrenter från granngårdarna. Noblesse oblige, liksom, det förpliktigar. 

Sista anhalt är Bourgogne, av många betraktat som världens bästa vindistrikt när det kommer till vita viner… men också diton röda, även om Bordeaux gärna är med i leken.

Världens bästa druvor

På två druvor, Pinot Noir och Chardonnay, lyckas de trolla fram det ena prestigevinet efter det andra, ojämförligt med viner från andra område. Så är det bara. Distriktet kryllar av små, mycket små vintillverkare och det är verkligen småproducenternas marknad.

Inom loppet av några timmars körning från det ena distriktet till det andra hittar vi denna gyllene triangel i vinets värld. 

Sugen på att resa?

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.