En klassisk fransk fisksoppa som gärna inmundigas i Provence. Men den går också att göra hemma. Gott, lite tricksigt, men resultatet är gudomligt. För en ännu mer intensiv smak, kan du även tillsätta några stänk pastis (fransk anislikör) i soppan.
Ingredienser 4 personer
För soppan:
- 600 g blandad fisk, torsk, abborre, havsabborre eller annan fast fisk
- 300 g skaldjur, räkor, musslor, bläckfisk eller liknande
- 1 stor lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 fänkål, tunt skivad
- 2 tomater, hackade
- 1 msk tomatpuré
- 1 l fiskbuljong
- 2 dl vitt vin
- 1 tesked saffran
- 1 tesked torkad timjan
- 2 lagerblad
- 1 tesked chiliflakes
- 1 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
Till servering:
- 4 skivor rustikt surdegsbröd
- 3 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta, halverad
- 2 dl aioli
Gör så här
- Hetta upp olivoljan i en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt den hackade löken, vitlöken och fänkålen. Fräs i 5-7 minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.
- Lägg i de hackade tomaterna och tomatpurén, och låt koka i 3-4 minuter tills tomaterna börjar mjukna.
- Tillsätt vitt vin, fiskbuljong, saffran, timjan, lagerblad och chiliflakes. Låt koka upp och sänk värmen. Låt soppan sjuda i ca 20-30 minuter så att smakerna blandas väl.
- Skär fisken i bitar och lägg den i soppan. Koka försiktigt i 10-12 minuter tills fisken är genomkokt.
- Lägg i skaldjuren i soppan och låt sjuda i ytterligare 5-7 minuter tills musslorna öppnar sig och räkorna är genomkokta. Kasta bort eventuella musslor som inte öppnar sig.
- Smaka av soppan med salt och peppar. Ta bort grytan från värmen.
- Rosta brödskivorna i en torr panna eller ugn tills de blir krispiga. När de är färdiga, gnugga dem med en halverad vitlöksklyfta och ringla över lite olivolja.
- Servera bouillabaisse i djupa tallrikar, gärna med en sked aioli på toppen och de rostade brödskivorna vid sidan om. Och ett glas vin till.
Vinliv tipsar!

Nanit Orange Organic, 2023
Nr 2408 • 119:-
Orange inlandsvin från Spanien i drickvänlig stil, inslag av honungsmelon, torkad frukt, röda äpplen, pepprig med viss strävhet som hänger kvar i eftersmaken.
Perfekt till fiskgryta med örtiga inslag och saffran.
TILL VINET