Så här gör du en riktigt god bouillabaisse

En klassisk fransk fisksoppa som gärna inmundigas i Provence. Men den går också att göra hemma. Gott, lite tricksigt, men resultatet är gudomligt. För en ännu mer intensiv smak, kan du även tillsätta några stänk pastis (fransk anislikör) i soppan.

Ingredienser 4 personer

För soppan:

  • 600 g blandad fisk, torsk, abborre, havsabborre eller annan fast fisk
  • 300 g skaldjur, räkor, musslor, bläckfisk eller liknande
  • 1 stor lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 fänkål, tunt skivad
  • 2 tomater, hackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 l fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1 tesked saffran
  • 1 tesked torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 tesked chiliflakes
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar efter smak

Till servering:

  • 4 skivor rustikt surdegsbröd
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, halverad
  • 2 dl aioli

Gör så här

  1. Hetta upp olivoljan i en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt den hackade löken, vitlöken och fänkålen. Fräs i 5-7 minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.
  2. Lägg i de hackade tomaterna och tomatpurén, och låt koka i 3-4 minuter tills tomaterna börjar mjukna.
  3. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong, saffran, timjan, lagerblad och chiliflakes. Låt koka upp och sänk värmen. Låt soppan sjuda i ca 20-30 minuter så att smakerna blandas väl.
  4. Skär fisken i bitar och lägg den i soppan. Koka försiktigt i 10-12 minuter tills fisken är genomkokt.
  5. Lägg i skaldjuren i soppan och låt sjuda i ytterligare 5-7 minuter tills musslorna öppnar sig och räkorna är genomkokta. Kasta bort eventuella musslor som inte öppnar sig.
  6. Smaka av soppan med salt och peppar. Ta bort grytan från värmen.
  7. Rosta brödskivorna i en torr panna eller ugn tills de blir krispiga. När de är färdiga, gnugga dem med en halverad vitlöksklyfta och ringla över lite olivolja.
  8. Servera bouillabaisse i djupa tallrikar, gärna med en sked aioli på toppen och de rostade brödskivorna vid sidan om. Och ett glas vin till.

Vinliv tipsar!

Nanit Orange Organic, 2023

Nr 2408 • 119:-

Orange inlandsvin från Spanien i drickvänlig stil, inslag av honungsmelon, torkad frukt, röda äpplen, pepprig med viss strävhet som hänger kvar i eftersmaken.

Perfekt till fiskgryta med örtiga inslag och saffran.

TILL VINET
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.