Så många kalorier innehåller ditt vin

Blir man tjock av att dricka vin? Ja, om man dricker mycket. Men då är alkoholen boven. Nej, inte om man är måttlig. Samtidigt främjar det aptiten. Med allt vad det innebär.

Hur många kalorier innehåller vin och blir man tjock av att dricka det? Två frågor vi nu får allt oftare på Vinlivs redaktion. En sak är emellertid säker: Är man måttlig, går man inte upp i vikt.

Men det är klart, en överkonsumtion leder till ökad vikt. Dessutom främjar vin ofta aptiten och det kanske är det som är den stora boven. Samtidigt, vad är godare än ett glas vin till middagen?

Njutning är att välja rätt

På Vinliv konsumerar vi med omsorg, dricker måttligt men tar gärna ett glas vin en tisdagskväll till den panerade torsken. Då gäller att välja rätt. Det går inte med vilket vin som helst. Då är ju njutningen så stor att man inte bekymrar sig om kaloriintag.

Om du ändå är orolig, kan du kolla in vår lista. Men kom ihåg att det aldrig ska vara kaloriintaget som avgör om du ska dricka vin eller inte.

Vin eller kanelbulle?

Visste du förresten att två glas vitt vin innehåller lika många kalorier som en och en halv normalstor kanelbulle? Frågan är ju vad man väljer. Fast på Vinliv är det ganska givet.

Samtidigt är det ju snarare alkoholen som är svår att bryta ned, inte sockret. Och väljer man då alkoholfritt vin, ska man samtidigt kolla in hur mycket socker det är i en sådan flaska. För vinerna är ofta ganska söta och alltså ett dåligt alternativ ur den aspekten.

Bara vanligt vatten

Vatten funkar ju alltid. Kanske med lite smak…

Men tänk lättrimmade abborrfiléer som smörsteks och serveras med en citrus syrlig sås och kokt färskpotatis… Nej, då föreslår jag ett glas chablis och att man lägger ifrån sig kaloritabellen.

Åtminstone för stunden.

Kaloritabell

Dryck Kolhydrater Kcal
Vintyp, 1 glas 15 cl
Rödvin vol. 14% 1,5 kolh 120 kcal
Vitt vin vol. 12% 1,5 kolh 105 kcal
Öltyp. 1 glas 15 cl
Lättöl vol. 2,3% 6 kolh 44 kcal
Starköl vol. 5,4% 4,5 kolh 105 kcal
Läsk, 1 glas 15 cl
Coca Cola 15 kolh 60 kcal
Coca Cola light/zero 0 kolh 0 kcal
Sprite eller motsvarande 15 kolh 60 kcal
Apelsinjuice 15 kolh 67 kcal
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.