Så tycker Vinlivs medlemmar om dricks

För några veckor sedan hade vi en artikel om dricks och bad om era kommentarer. Och som det kom kommentarer! Hundratals, både för och emot. Vi tackar för det, superkul med alla medlemmars stora engagemang.

Dricks, plötsligt ett kontroversiellt ämne. Många krogägare menar att dricksen ökat sedan man kan slå in dricksen per automatik när man betalar. Men alla tycker inte om att dricksa. Samtidigt som andra ser det som närmast ett obligatorium.

Nedan följer några av alla de kommenterar vi fått (och än är inte sista ordet sagt):

‒ Enkelt dricks ska vara frivilligt, ta bort alternativen i betalningsdosorna, för min det gäller dricks vid: bra service, bra mat och då vill jag att det talas om för personalen i köket, dricks NEJ vid en öl på puben, menar Peter.

‒ Ger dricks ibland men i Sverige har personalen lön, säger Kikkie.

‒ Jag kan lämna dricks men det känns inte seriöst att jag skall skriva in totalt belopp vad jag vill betala. Har sett att det finns olika procent man kan ange. Jag skulle gärna se en knapp till närmsta hundra tal, då tror jag fler hade dricksat, förklarar Jan-Olof.

‒ Jag har slutat att ge dricks, dom har avtalsenliga löner som alla andra, och det är ju inte på tal att man ger dricks till andra, tex om du blivit trevligt bemött i en affär, eller fått bra hjälp med något när du handlar, sen lägger dom på ofantliga summor på alkohol där kan dom ta dricks pengar ifrån, skriver Lollo.

‒ Varför ska vi ge dricks och till vem? Ska vi ge dricks till personal inom vården också eller till dem i snabbköpskassan? Med skälig lön för arbetet behövs inte allmosorna till krogpersonal! Menar Agneta.

‒ Vet inte vilket år men den så kallade dricksen förhandlades bort för många år sedan i avtal med arbetsgivarna som adderade dricks till varje löneutbetalning till serveringspersonal och likställda. Sedan har den liksom kommit tillbaka. Så i min värld i Sverige så behöver man inte betala dricks, resonerar Jim.

‒ Jag dricksar gärna men jag undrar vem dricksen i slutändan går till. Har pratat med flera krogpersonal som aldrig sett skymten av dricksen, menar Ulrika.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.