Första vinerna producerades för 11 000 år sedan

Vinets vagga, ja så kallas Georgien då det ska ha producerats vin i Landet för omkring 8 000 år sedan. Men nu kommer nya vetenskapliga rön som hävdar att vin producerats flera tusen år tidigare och i ett helt annat område.

Vinets historia är kantad av nya upptäckter. Och den verkar återigen behövas skrivas om. Tidigare har vi gjort gällande att vinet uppfanns i Kaukasien och i nuvarande Georgien. Detta ska ha skett, troligen av en slump, för 8 000 år sedan.

Det har hittats druvrester i lerkärl, något som sägs vara bevis nog för att druvan förädlats och jästs till en alkoholhaltig produkt. Grannlandet Armenien har gett sig in i leken och menar att de lika väl skulle kunna vara ursprunget till vinhistorien.

Vinets historia förlängs

Men nu kommer alltså nya sensationella rön, enligt sajten vinetur.com. Vinet har, skriver de, en ännu längre historia och daterar sig mer än 11 000 år tillbaka, under den geologiska tidsåldern Pleistocen, som sträcker sig från cirka 2 580 000 år sedan till ungefär 11 700 år sedan. 

Och platsen är inte Kaukasien, utan östra Asien, alltså en bra bit från både Georgien och Armenien.

I alla fall om man nu ska tro forskaren Dr. Yang Dong med team som publicerar sina resultat i den välrenommerade vetenskaplig tidskriften Science. Först några tusen år senare skulle alltså vinnäringen ha förflyttat sig västerut.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.